Flora bakteryjna pochwy

Flora bakteryjna pochwy - Prawidłowa flora bakteryjna składa się w 99% z pałeczek Lactobacillus, które zwane są również pałeczkami Döderleina. Bakterie te wytwarzają kwas mlekowy wpływający na odpowiedni poziom pH w pochwie czyli poniżej 4,5. Kwaśne środowisko oraz inne substancje produkowane przez pałeczki Lactobacillus zapobiegają kolonizacji patogennych mikroorganizmów. W pochwie bytują również bakterie uważane za chorobotwórcze jednak ich ilość w prawidłowym ekosystemie nie przekracza 1%. W takim stężeniu nie wywołują żadnych dolegliwości ponieważ ich namnażanie blokowane jest przez kwas mlekowy oraz inne metabolity Lactobacillus. Równowaga ekosystemu pochwy może zostać naruszona podczas antybiotykoterapii, zmian hormonalnych, cukrzycy oraz nadmiernej higieny intymnej. Prowadzi to wówczas do rozwoju stanów zapalnych o podłożu bakteryjnym bądź grzybiczym. Skład flory bakteryjnej jest różny w poszczególnych okresach życia kobiety:

  • okres płodowy – pochwa jest jałowa, 
  • pierwsze 3 tygodnie życia pozałonowego – mikroflora pochwy zbliżona jest do obrazu pochwy dorosłej kobiety w okresie rozrodczym. Dzieje się tak ze względu na przejście przez barierę łożyska estrogenów matki, 
  • przed menarche – mikroflora składa się z następujących bakterii: Staphylococcus epidermidis (21%), Diphteroides spp. (21%), Bacteroides spp. (19%), Peptococcus sp. (19%), Porphyromonas spp. (19%) i Gardnerella vaginalis (12%), 
  • okres rozrodczy – flora bakteryjna pochwy z dominacją bakterii kwasu mlekowego, 
  • okres pomenopauzalny – mikroflora pochwy przypomina środowisko pochwy u dziewczynek przed menarche ze spadkiem ilościowym bakterii kwasu mlekowego i mnogimi pałeczkami Gram-ujemnymi (E. coli). 
 
Powrót do słowniczka