Jak dla mnie evra + probiotyk nie stanowi to żadnego problemu, ale jest wiele innych czynników na które powinnaś zwrócić uwagę, takich jak zanieczyszczenie wody lub żywności substancjami toksycznymi, leczenie chemioterapeutyczne (np. antybiotyki), radioterapia, infekcje wirusowe, niewłaściwy sposób żywienia, zanieczyszczenie środowiska, antykoncepcja u kobiet, nadużywanie alkoholu,
palenie papierosów, a nawet nadmierny stres psychiczny mogą zakłócić stan naturalnej równowagi i w efekcie doprowadzić do rozwoju mikroflory patogennej. Zjawiska te szczególnie nasilają się u dzieci, osób starszych lub cierpiących na przewlekłe schorzenia. Objawiają się znacznym dyskomfortem w postaci kłopotów trawiennych. Regularne spożywanie preparatów probiotycznych, jak również mlecznych produktów fermentowanych wzbogaconych w probiotyki pozwala na przywrócenie naturalnego układu mikroflory jelitowej. W bakterie probiotyczne najczęściej wzbogacane są mleczne napoje fermentowane, głównie jogurt, a także napoje owocowe. W handlu tego typu produkty mają w nazwie przedrostek “bio” np. “biojogurt”. Należy pamiętać, iż bakterie probiotyczne wpływają korzystnie na
układ pokarmowy i ogólne funkcjonowanie organizmu o ile są regularnie dostarczane i w odpowiedniej ilości. Są to bakterie beztlenowe, których naturalnym środowiskiem jest przewód pokarmowy człowieka. W związku z tym bakterie te nie namnażają się w gotowym produkcie, ich liczba nie wzrasta, a maleje w wyniku przechowywania. Obowiązkiem producenta jest wprowadzenie właściwej ilości mikroflory probiotycznej. I tak w produktach mlecznych fermentowanych np. biojogurtach zaleca się, by liczba Bifidobacterium sp. nie była niższa niż 106 jtk/g (jednostek tworzących kolonię na gram), a Lactobacillus acidophilus nie niższa niż 107 jtk/g pod koniec terminu przydatności do spożycia.