Odwiedzaj stronę, czytaj, komentuj!

Czy Polka leczy się sama?

Czy Polka leczy się sama?

5 niedocenianych ziół i przypraw, które warto wprowadzić do swojej kuchni

5 niedocenianych ziół i przypraw, które warto wprowadzić do swojej kuchni

Pięty jak kamienie. Jak walczyć ze zrogowaceniami?

Pięty jak kamienie. Jak walczyć ze zrogowaceniami?

Czy probiotyki mogą zwalczać depresję?

Czy probiotyki mogą zwalczać depresję?

« Powrót do ZdrowieIntymne.pl
Menopauza
Autor: bronka ()
Data: 13 sie 2021 - 09:05:08

Witajcie.Mam pytanie.Od paru miesięcy znow nie krwawie,nasiliły się uderzenia goraca a serce mam wrażenie, że oszalalo.Bije mocniej,szybciej a czasem migocze.Czy to jest teraz normalne? Czy powinnam się niepokoić lub zwrócić uwagę na jakieś suplementy lub zioła?Czy miałyście /macie podobnie?

Re: Menopauza
Autor: tama ()
Data: 13 sie 2021 - 09:45:57

Tak to objawy okołomenopauzalne, większość z nas tak ma U mnie bardzo wariowało serce, źle sypiałam, czasem w ogóle nie mogłam spać. Na SOR byłam wielokrotnie...A tam tachykardia, arytmia, skoki ciśnienia.
Potem rozwinęła się nerwica z wieloma objawami somatycznymi wspomagałam się różnymi suplementami, dietą, ćwiczeniami, psychoterapią. Minęło kilka lat, nie było zmian na lepsze, było coraz gorzej..teraz wspomagam się farmakologiczne, wreszcie wszystko sìę skończyło.

Polecam szczególnie te zioła na menopauzę [kredensziolowy.pl] Znacznie lepiej sie po nich czuję.

Re: Menopauza
Autor: malwinkaa ()
Data: 17 wrz 2021 - 21:23:28

To co opisujesz definitywnie brzmi jak menopauza. WIem, że zmiany w czynności hormonalnej jajników powodują widoczne zmiany w stanie zdrowia oraz samopoczucia kobiety. Jednym z pierwszych objawów, które zwiastują nadchodzącą menopauzę, są zatem zaburzenia cykli miesiączkowych. Kobieta obserwuje wówczas nieregularne pojawianie się miesiączek, często zmienia się także ich przebieg – mogą być lżejsze i krótsze lub bardziej obfite i bolesne. Kolejnym typowym objawem dla okresu przekwitania, którego doświadcza nawet do 80% kobiet, są pojawiające się uderzenia gorąca, odczuwalne głównie w okolicach głowy, szyi oraz dekoltu. Zmianom tym towarzyszyć może także kołatanie serca oraz nadmierna potliwość. Podczas menopauzy kobietom często doskwierają także takie objawy jak:

-> Problemy ze snem i wczesne pobudki;
-> Ból głowy oraz mięśni;
-> Zwiększona częstotliwość oddawania moczu i nietrzymanie moczu;
-> Świąd i atrofia pochwy;
-> Ból podczas seksu związany ze spadkiem estrogenów;
-> Spadek libido;
-> Wypadanie włosów;
-> Nieuzasadniony niepokój, napady płaczu, zaburzenia depresyjne;
-> Przewlekłe zmęczenie i rozdrażnienie.

Wiele kobiet często zastanawia się, dlaczego boli je brzuch w menopauzie. Objaw ten, podobnie jak obrzęk i ból piersi, czy też ból pleców, związany jest z wahaniami hormonalnymi – niedoborem estrogenu oraz nadmiernym uwalnianiem gonadotropin przysadkowych. Często stanowi on jedną z pierwszych oznak zbliżającego się zaniku miesiączki.

Przykro nam, ale tylko zarejestrowane osoby mogą pisać na tym forum.