Odwiedzaj stronę, czytaj, komentuj!

Czy Polka leczy się sama?

Czy Polka leczy się sama?

5 niedocenianych ziół i przypraw, które warto wprowadzić do swojej kuchni

5 niedocenianych ziół i przypraw, które warto wprowadzić do swojej kuchni

Pięty jak kamienie. Jak walczyć ze zrogowaceniami?

Pięty jak kamienie. Jak walczyć ze zrogowaceniami?

Czy probiotyki mogą zwalczać depresję?

Czy probiotyki mogą zwalczać depresję?

« Powrót do ZdrowieIntymne.pl
Błagam o pomoc specjaliste, closbegyt a endometzioza
Autor: mgr Anna ()
Data: 07 maj 2010 - 21:11:34

Witam mam taki problem, mianowicie od 5 lat mam stwierdzona endometrioze ( milam wyciete torbiele endometrialne z czescia jajnika). Od jakiegos czasu mam stymulowany cylk od 3 do 5 dnia cyklu tabletkami closbegyt, pozniej zastrzyk Pregnyl a dzidzi brak, bo niestety sie nie udaje mi zjasc w ciaze. I moim pytankiem jest: czy jesli cykl jest stymulowany closbegytem to na pewno jest owulacja i jajeczkowanie? ( czy moze byc stymulacja cyklu closbegytem a jajeczkowania nie ma?) i drugim moim pytaniem jest: ostatnio od innego lekarza ginekologa dowiedzialma sie przez przypadek ze przy endometziozie nie mozna stymulowac cyklu i brac closbegytu bo on szkodzi na endometrioze!!!! powoduje ze ona sie rozwija i twoza sie torbiele lub powiekszaja sie torbiele na jajnikach jesli sie juz je ma ( a ja mam torbiela endometrialnego na prawym jajniku o srednicy 3cm) wiec jak to jest, szkodzi czy pomaga ten closbegyt przy owulacji? Błagam o pomoc bo nie wiem co mam myslec i dalej robic i z gory serdecznie dziekuje za pomocsmiling smiley

Re: Błagam o pomoc specjaliste, closbegyt a endometzioza
Data: 15 cze 2010 - 12:02:56

ODP dla mgr Anna:

Proszę zaufać swojemu lekarzowi. Jeżeli Pani pragnieniem jest ciąża, a owulacja nie występowała, to postępowaniem z wyboru jest jej indukcja clostylbegytem. To czy Pani owuluje może Pani potwierdzić testami owulacyjnymi, oceną USG aparatu pęcherzykowego lub oceną wartości progesteronu pomiędzy 20-22 dniem cyklu. Pozdrawiam.

Przykro nam, ale tylko zarejestrowane osoby mogą pisać na tym forum.