Laktacja

Laktacja to fizjologiczny proces wydzielani mleka przez gruczoły mleczne. Pojawia się po porodzie, w momencie odejścia łożyska i trwa aż do zakończenia ssania piersi przez dziecko. Proces ten jest regulowany przez hormony – prolaktynę i oksytocynę – wydzielane w odpowiedzi na ssanie piersi. Prolaktyna pobudza komórki gruczołu piersiowego do produkcji pokarmu, a oksytocyna warunkuje wypływ mleka i umożliwia nakarmienie dziecka. Pokarm naturalny jest najodpowiedniejszy dla noworodka i niemowlęcia. Jego skład zapewnia optymalny rozwój fizyczny i umysłowy. Podkreślane jest niezwykłe znaczenie naturalnego karmienia dla rozwoju emocjonalnego dziecka. Pokarm kobiecy wytwarzany przez zdrową matkę w pełni zaspokaja zapotrzebowanie pokarmowe noworodka i niemowlęcia. Poza tym karmienie piersią buduje więź pomiędzy matką a dzieckiem, w ogromnym stopniu decyduje także o poczuciu bezpieczeństwa dziecka.

 

Powrót do słowniczka