Kwas foliowy

Kwas foliowy to witamina z grupy B. Nazwa pochodzi od łacińskiego słowa folium czyli liść, gdyż wyprodukowano go ze szpinaku. Ma postać jasnożółtej substancji, która łatwo rozpuszcza się w wodzie. Inne nazwy to: witamina B9, folacyna, folan, kwas pteroiloglutaminowy, witamina Bc. Ma duże znaczenie w pierwszych tygodniach ciąży, ponieważ komórki dziecka dzielą się wówczas bardzo szybko. Kwas foliowy nie jest wytwarzany przez ludzki organizm, dlatego musi być przyjmowany wraz z pokarmem, lub w postaci suplementów. Niedobór tej witaminy w okresie ciąży może prowadzić do wady cewy nerwowej, która powoduje upośledzenie rozwoju kręgosłupa, mózgu i czaszki głównie rozszczep kręgosłupa oraz bezmózgowie. Przyjmowanie kwasu foliowego zapobiega rozdwojeniu podniebienia, wadom serca i kończyn oraz zaburzeniom wzrostu płodu. W pierwszych tygodniach ciąży kobiety powinny przyjmować od 400 do 800 mcg kwasu foliowego. Folacyna jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania organizmu już od momentu poczęcia aż do późnej starości. Ma duży wpływ na płodność, ponieważ u kobiet wpływa na dojrzewanie komórek jajowych i zagnieżdżenie się zarodka, a u mężczyzn wpływa na produkcję plemników. Witamina ta występuje powszechnie w tkankach wielu roślin i zwierząt, zwłaszcza w zielonych warzywach liściastych, wątrobie, drożdżach, roślinach strączkowych, otrębach, żółtku jajek, ciemnym pieczywie, owocach cytrusowych i sokach.

Powrót do słowniczka