Nowości z dietetycznego świata: czym jest dieta strefowa?

Nowości z dietetycznego świata: czym jest dieta strefowa?

W świecie diet co jakiś czas pojawiają się nowości – zupełnie innowacyjne plany odżywiania, które mają nam pomóc w szybkim i zdrowym odchudzaniu. Jednym z takich nowych, coraz bardziej popularnych sposobów na zrzucenie zbędnych kilogramów jest dieta strefowa. Co dokładnie oznacza ten termin i jakie są zasady diety?

Twórcą diety strefowej jest amerykański biotechnolog i dietetyk Barry Snears. W swoich publikacjach specjalista ten zapewnia, że dzięki przestrzeganiu ustalonych przez niego zasad będziemy utrzymywać się w „strefie”. Co to dokładnie oznacza?

Mianowicie określeniem „strefa” Snears określa idealny dla naszego organizmu poziom insuliny. To właśnie nadmiar insuliny powoduje, że mamy problem z nadmiernymi kilogramami i generalnie czujemy się źle – jesteśmy zmęczeni, brak nam sił i motywacji, odczuwamy różne fizyczne dolegliwości. Będąc w „strefie”, dbamy o to, by poziom insuliny nie „skakał”, przez czujemy się lepiej i znacznie szybciej chudniemy.

Aby dieta strefowa działała, musimy właściwie bilansować swoje posiłki – to klucz do sukcesu i zarazem podstawa całego planu odżywiania. Precyzując, należy trzymać się zasady 30B:40:30W, co oznacza, że nasze posiłki powinny składać się w 30% z białek, w 40% z tłuszczów i w 30% z węglowodanów.

Oczywiście na pierwszy rzut oka wydaje się to szalenie trudne, bo komponowanie takich dań samodzielnie byłoby niezwykle czasochłonne. I tutaj z pomocą przychodzą nam… cegiełki.

Cegiełki to po prostu odpowiednie porcje węglowodanów, tłuszczów oraz białka. W ciągu dnia możemy spożyć 11 cegiełek, z czego jedna składa się z jednej porcji węglowodanów, jednej porcji tłuszczów oraz jednej porcji białek, które wybieramy z tabelki.

Aby jeszcze bardziej ułatwić sprawę, Barry Snears stworzył dwie grupy cegiełek. Jeśli chcemy szybciej schudnąć, musimy korzystać z grupy pierwszej. Jeżeli nie zależy nam na szybkich efektach, spożywamy cegiełki z drugiej grupy albo mieszamy te z pierwszej i drugiej.

Dieta strefowa: polecane produkty z obu grup

Jakie składniki znajdują się w grupie pierwszej, a jakie w grupie drugiej? Oto kilka przykładów:

Grupa 1:

  • Białka: twarde tofu (około 100g), wędlina drobiowa (30g), chudy, biały ser (30g), tuńczyk w sosie własnym (1/3 puszki), krewetki (3 sztuki), białko jaja (2 sztuki)
  • Tłuszcze: orzeszki ziemne (6 sztuk), oliwa z oliwek (1/2 łyżki), migdały (3 sztuki), oliwki (5 sztuk), orzechy włoskie (2 sztuki)
  • Węglowodany: kalafior (1 sztuka), brokuły (250g), sucha, biała fasola (1/4 szklanki), sok z cytryny (z 1 sztuki), czereśnie (8 sztuk), jabłko (1 sztuka), brzoskwinia (1 sztuka), ogórek świeży (0,1 kilograma).

Grupa 2:

  • Białka: mleko 2% (3/4 szklanki), ser żółty (30g), szynka (30g), jajko (1 sztuka), parówki cielęce (2 sztuki), cielęcina (30g), kiełbasa (30g)
  • Tłuszcze: pistacje (4 sztuki), serek kremowy (2 łyżki), śmietana (1/2 łyżki), majonez (1/2 łyżki), ser pleśniowy (2 łyżeczki)
  • Węglowodany: cienka kromka jasnego chleba, banan (1/3), kajzerka (1/2 sztuki), zielony groszek (1/2 szklanki), batonik czekoladowy (1/4 sztuki), naleśnik (jedna mała sztuka), ziemniaki gotowane (2 sztuki)

Ważne zasady diety strefowej

Dieta strefowa to nie tylko układanie cegiełek i pilnowanie składu przyjmowanych posiłków. Aby rzeczywiście utrzymywać się w korzystnej dla nas „strefie”, należy też pamiętać o kilku innych, niezwykle ważnych zasadach. Oto one:

  1. Pilnuj kalorii

Dziennie możesz ich spożyć zaledwie 1700. Tablica kaloryczna powinna zatem być używana codziennie, przez co dieta zabiera trochę czasu, ale – zdaniem tych, którzy ją sprawdzili, jest bardzo skuteczna.

  1. Zjedz posiłek po przebudzeniu

Nie musisz robić tego od razu – ważne, aby od przebudzenia się do pierwszego posiłku nie minęło więcej niż godzina.

  1. Dbaj o odstępy między posiłkami

Mogą wynosić maksymalnie 4-5 godzin, przy czym optymalnie powinny być to około 2-3 godziny.

  1. Całkowicie zrezygnuj z cukru

To najtrudniejszy punkt. Rezygnacja z cukru może z początku powodować kiepskie samopoczucie, a także skutkować utratą energii. To jednak chwilowy dyskomfort – do braku cukru w diecie można się przyzwyczaić.

  1. Pij dużo wody

2 litry to absolutne minimum. Aby smakowała ci lepiej, możesz dodać do niej liście mięty oraz odrobinę cytryny.

Dodaj komentarz