Modne zdrowie: objawy uczulenia na gluten

Modne zdrowie: objawy uczulenia na gluten

Niemal każdy, kto choć w minimalnym stopniu interesuje się kwestiami zdrowotnymi albo raz na jakiś czas ogląda programy „śniadaniowe”, słyszał o uczuleniu na gluten bądź celiakii. Wiele z nas nie wie jednak dokładnie, na czym polegają objawy tego zaburzenia oraz czym może ono skutkować. Jeśli i ty należysz do tego grona – koniecznie nadrób zaległości.

Celiakia a uczulenie na gluten

Na początku małe wyjaśnienie. Według najnowszej wiedzy, uczulenie na gluten nie jest tym samym, co celiakia. Chociaż jedno i drugie schorzenie daje niemal identyczne objawy, istnieje jedna, zasadnicza różnica. Mianowicie, u osób cierpiących na alergię na gluten (a konkretniej – na nadwrażliwość na gluten bądź jego nietolerancję) nie dochodzi do uszkodzenia wewnętrznej wyściółki jelita cienkiego, a zarazem do ograniczenia wchłaniania wielu cennych dla organizmu składników. W przypadku celiakii taki problem jest możliwy.

Dodatkowo, w przypadku podejrzenia celiakii istnieją badania, które mogą to podejrzenie potwierdzić – są to między innymi badania krwi z wyróżnieniem grupy specyficznych przeciwciał, biopsjaBiopsjaJest to zabieg diagnostyczny polegający na pobraniu materiału biologicznego z przypuszczalnie zmienionych chorobowo tkanek do badania mikroskopowego, w celu ustalenia charakteru procesu chorobowego. Wyróżniamy kilka rodzajów biopsji: biopsja aspiracyjna cienkoigłowa (BAC) - jest rodzajem badania cytopatologicznego i polega na pobraniu próbki komórek za pomocą cienkiej igły wprowadzonej do tkanki  i przyłożeniu podciśnienia (pociągnięcie tłoka strzykawki podłączonej do igły) biopsja aspiracyjna cienkoigłowa celowana (BACC) to biopsja aspiracyjna cienkoigłowa wykonywana pod kontrolą USG biopsja gruboigłowa - polega na wprowadzeniu specjalnej grubej igły bioptycznej do tkanki i pobraniu jej cylindrycznego wycinka, uzyskuje się w ten sposób kawałek tkanki lub narządu biopsja wycinkowa - polega na chirurgicznym wycięciu fragmentu tkanki chorobowo zmienionej. biopsja wiertarkowa - stosowana najczęściej w diagnostyce kości i polega na pobraniu specjalnym wiertłem (trepanem) wałeczka zmienionej tkanki biopsja rysowa i wyskrobiny - polega na zdrapaniu specjalną łyżeczką pasemka tkankowego w narządzie jamistym (szeroko stosowana w ginekologii dla oceny stanu czynnościowego i zmian chorobowych w błonie śluzowej macicy). wyściółki z jelita cienkiego bądź badanie genów. Jeśli chodzi natomiast o nietolerancję glutenu, sprawa jest trudniejsza – nie istnieją konkretne badania, które mogłyby 100% potwierdzić taki zdrowotny problem. Dlatego właśnie diagnozowanie polega na eliminowaniu niewłaściwych produktów z diety i ocenie swojego samopoczucia.

Uczulenie na gluten – jakie są jego objawy?

Gluten jest białkiem znajdującym się w zbożach. Niestety, objawy nadwrażliwości na to białko są niespecyficzne, a co gorsza – różne w zależności od wieku:

  • niemowlęta i małe dzieci

Tutaj objawem są przede wszystkim dolegliwości związane z atopowym zapaleniem skóry – suchość skóry, pojawianie się swędzących plam i krostek. Dodatkowo, maluch może mieć różnego rodzaju problemy z wypróżnianiem się oraz - w niektórych przypadkach, z układem oddechowym. Objawy mogą pojawić się zarówno niedługo po zjedzeniu posiłku z glutenem, jak i wiele godzin później. Należy tutaj dodać, że większość dzieci wyrasta z tego rodzaju nietolerancji i nie choruje w dorosłości.

  • dorośli

U dorosłych, cierpiących z powodu nietolerancji na gluten, najczęstsze objawy to pojawiająca się pokrzywka na skórze, mdłości i wymioty, biegunka, katar, w niektórym przypadkach – wstrząs anafilaktyczny. Częstym problemem jest także ciągłe zmęczenie czy brak apetytu.

Zanim przejdziesz na dietę bezglutenową

Uczulenie na gluten jest „modne” – mówi się o nim sporo, dodatkowo co jakiś czas pojawia się poprawiona, coraz dłuższa lista objawów, jakie może wywoływać taka nietolerancja. Zmieniają się także statystyki, które wskazują na coraz większą liczbę chorujących. Stąd też wiele osób, które rozpoznają u siebie niektóre objawy, postanawia przejść na dietę bezglutenową „na próbę” i postawić własną diagnozę w oparciu o wyniki obserwacji. Czy to dobry pomysł?

Niestety, nie. Według najnowszych doniesień medycznych (za: „British Medical Journal”, 2017), odstawienie glutenu przy braku takich wskazań może skutkować pogorszeniem się pracy układu krążenia. Dlatego zatem, jeżeli podejrzewasz u siebie tego typu nietolerancję, najpierw skontaktuj się z lekarzem, dokładnie przedstaw swoją sytuację i postępuj dokładnie według jego wskazówek.

Dodaj komentarz