Odwiedzaj stronę, czytaj, komentuj!

Syndrom złamanego serca – czym jest?

Syndrom złamanego serca – czym jest?

Hipochondria i depresja – powiązania

Hipochondria i depresja – powiązania

Depresja w statystykach. 10 rzeczy, które warto wiedzieć

Depresja w statystykach. 10 rzeczy, które warto wiedzieć

Depresja endogenna – na czym polega? Jak ja rozpoznać?

Depresja endogenna – na czym polega? Jak ja rozpoznać?

« Powrót do ZdrowieIntymne.pl

Idź do strony: 12345...->|Następna
Bieżąca strona: 1 z 260
Wyniki 1 - 30 z 7800
6 ***years ***ago
dr Tomaszewski
ODP dla Niunia1901: Jeżeli dotyczy to wargi sromowej mniejszej najczęściej są to zmiany o charakterze torbielek retencyjnych gruczołów łojowych/apokrynowych, zmiany o charakterze tłuszczaków lub włókniaków. Jeśli powoduje to u Pani dyskomfort zawsze można usunąć to chirurgicznie. Pozdrawiam.
Forum: Zapytaj lekarza
6 ***years ***ago
dr Tomaszewski
ODP dla IKasia: Nic. Proszę się nie niepokoić. Jedynym problemem co najwyżej mogłoby być krwawienie z ziarniny w resekowanym miejscu na szyjce macicy. Jeżeli nic się takiego nie wydarzyło to współżycie nie miało żadnego znaczenia w okresie rehabilitacji po zabiegu. Pozdrawiam.
Forum: Zapytaj lekarza
6 ***years ***ago
dr Tomaszewski
ODP dla Miska1234567: Ocena strefy przekształceń (TZ) jest jednym z elementów badania kolposkopowego. Skrót TZ 1 świadczy o tym że strefa ta w całości jest zlokalizowana na szyjce macicy, całkowicie widoczna i kolposkopista jest w stanie obiektywnie odpowiedzieć, co sie w niej dzieje. Taką strefę można podzielić na dużą lub małą (<1/2 szyjki macicy).Pozwala to ocenić, czy kolposkopia jest
Forum: Badania
6 ***years ***ago
dr Tomaszewski
ODP dla jola0109: W ciążę Pani nie zajdzie, natomiast stężenie estradiolu może być odpowiedzią, dlaczego śluz jest ciągliwy. Czasami jajnik może zaskoczyć pod względem nadmiernej stymulacji FSH ale ma to charakter kompletnie przypadkowy i zazwyczaj klinicznie nie istotny. Jeżeli w jajnikach nie ma zmiany o charakterze organicznym (ziarniszczak) proszę po prostu poobserwować ten objaw. Proszę p
Forum: Zapytaj lekarza
6 ***years ***ago
dr Tomaszewski
ODP dla kinga podio: Terminem tym określa się brak podatności szyjki macicy na adekwatną czynność porodową. Nie rozwierająca się szyjka przy żywej czynności skurczowej jest wskazaniem do cięcia cesarskiego. Po prostu może dojść do pęknięcia macicy z wszelkimi konsekwencjami takiego stanu. Przyczyny zazwyczaj tkwią w nieprawidłowościach tkanki łącznej szyjki macicy. Pozdrawiam.
Forum: Zapytaj lekarza
6 ***years ***ago
dr Tomaszewski
ODP dla AgnGan08: Proszę się nie niepokoić. Rozumiem, że była Pani poddana biopsji rysowej kanału szyjki macicy. Jaki jest wynik cytologii, kolposkopii oraz czy robiła Pani typowanie wirusa HPV?. Jeżeli były prawidłowe wymaga Pani kontrolnej oceny cytologicznej za 12 m-cy ( opcjonalnie dwa badania w odstępach 4-6 m-cy). Większość zmian typu CIN I samoistnie cofa się w okresie roku. Jeżeli nie-
Forum: Zapytaj lekarza
6 ***years ***ago
dr Tomaszewski
ODP dla zuzaxx: Nieistotne klinicznie podwyższenie poziomu prolaktyny. Poza tym bez zmian. Pozdrawiam.
Forum: Zapytaj lekarza
6 ***years ***ago
dr Tomaszewski
ODP dla zuzaxx: Nieistotne klinicznie podwyższenie poziomu prolaktyny. Poza tym bez zmian. Pozdrawiam.
Forum: Badania
6 ***years ***ago
dr Tomaszewski
ODP dla Fitasia: Jego metabolit (spironolaktonu) działa podobnie do drospirenonu, który jest składnikiem Naraya. Poza tym proszę pamiętać, że odwodnienie zwiększa ryzyko zaparć !!! Sugeruję kontakt z gastrologiem. Pozdrawiam.
Forum: Lekarze godni zaufania
6 ***years ***ago
dr Tomaszewski
ODP dla cappuccinovd: Proszę się nie niepokoić. Ryzyko jest zbliżone do generalnego ryzyka związanego z metodą. Nie wymaga Pani dodatkowego zabezpieczenia. Zazwyczaj owulacja wraca po 18-22 dniach od zaprzestania stosowania metody. Tak wiec "zapas" jest. Pozdrawiam.
Forum: Zapytaj lekarza
6 ***years ***ago
dr Tomaszewski
ODP dla nalia91: Tak więc jak Pani widzi problem sam się rozwiązał. Jeżeli ból nie przejdzie proszę o wykonanie prostych badań: analiza moczu, morfologia, posiew moczu, kał na krew utajoną, CA 125/Ca19.9, CRP. Jeżeli będą w normie- proszę rozważyć stosowanie antykoncepcji hormonalnej przez 6-9 m-cy. Jeżeli i tu nie będzie poprawy - sugeruję laparoskopię diagnostyczną. Pozdrawiam.
Forum: Zapytaj lekarza
6 ***years ***ago
dr Tomaszewski
ODP dla Agniesia1985: Jak najbardziej jest to opcja dla Pani. Mechanizm działania - reakcja błony śluzowej macicy typu "około ciała obcego" na wkładkę + dodatkowo antyplemnikowy wpływ jonów miedzi. Wkładka nie blokuje owulacji. Może wiec dojść do ciąży, ale zapłodniona komórka jajowa nie zagnieżdżą się w jamie macicy. Tak więc ta opcja nie wyklucza innej lokalizacji ciąży (np. pozama
Forum: Zapytaj lekarza
6 ***years ***ago
dr Tomaszewski
ODP dla nalia91: Proszę o podanie ostatniego wyniku badania USG. Jeżeli jest Pani pacjentka z bólem, który nie reaguje na leczenie, lub sytuacja utrzymuje sie/pogarsza sie- sugeruje rozważyć laparoskopie. Pozdrawiam.
Forum: Zapytaj lekarza
6 ***years ***ago
dr Tomaszewski
ODP dla owocowaaa88: Na 100 procent nie jest Pani w ciąży, jeżeli po epizodzie, który Pani opisała wystąpiło normalne krwawienie miesiączkowe o czasie. Zawsze może wykluczyć Pani ciążę testem ciążowym lub oceną HCG. Pozdrawiam
Forum: Zapytaj lekarza
6 ***years ***ago
dr Tomaszewski
ODP dla Sali: Wynik nie budzi niepokoju onkologicznego. Jeżeli jest zmiana na szyjce lekarz być może zaproponuje Pani jej leczenie (o ile nie zrobił tego przy pobraniu wycinków). Przez kolejny rok powinna Pani rozważyć cytologię w odstępach 6 m-cy, ew. typowanie HPV. Dalsze postępowanie będzie uzależnione od wyników tych badan. Pozdrawiam.
Forum: Zapytaj lekarza
6 ***years ***ago
dr Tomaszewski
16. Re: PCO
ODP dla akla87: Odpowiedziałem Pani w poprzednim mailu. Sugeruję diagnostykę hormonalną cyklu, oczywiście o ile nie jest Pani aktualnie w ciąży. Natomiast proszę się zastanowić nad priorytetem leczenia na okres roku: czy chce Pani zajść w ciążę ? czy chce Pani pewnej metody regulacji poczęć? czy zależy Pani na efekcie kosmetycznym? Lekarz w zależności od Pani wyboru zaproponuje najlepszą dla P
Forum: Zapytaj lekarza
6 ***years ***ago
dr Tomaszewski
ODP dla gosia2300: Bez możliwości zbadania Pani nie jestem w stanie się obiektywnie wypowiedzieć. Sugeruję rozważyć badanie ginekologiczne lub obrazowe (USG) narządu płciowego. Jeżeli problem z regularnością cyklu będzie się powtarzał proszę rozważyć możliwości diagnostyki hormonalnej cyklu płciowego. Pozdrawiam.
Forum: Zapytaj lekarza
6 ***years ***ago
dr Tomaszewski
ODP dla akla87: NA 100% potwierdzi/wykluczy Pani ciążę oceną HCG z krwi. Proponuje odczekać jeszcze 2-3 cykle - jeżeli profil krwawienia się nie unormuje ( do 3-4 cykli po odstawieniu DTA) sugeruję diagnostykę hormonalną cyklu i podjęcie decyzji o leczeniu korygującym cykl. Pozdrawiam.
Forum: Zapytaj lekarza
6 ***years ***ago
dr Tomaszewski
ODP dla magda2159@wp.pl Niestety, nie znam sie na termometrach. Myślę, że każdy będzie dobry. Proszę pamiętać, ze optymalnie temperaturę mierzy się w pochwie, odbytnicy lub jamie ustnej. Pozdrawiam.
Forum: Zapytaj lekarza
6 ***years ***ago
dr Tomaszewski
ODP dla Fitasia: W żadnym z badań klinicznych dotyczących złożonej antykoncepcji hormonalnej, niezależnie od drogi jej podania, nie wykazano wpływu tego typu leczenia na gospodarkę hormonami tarczycy lub ten wpływ nie jest istotny klinicznie. Tak wiec może Pani bezpiecznie stosować to leczenie. Pozdrawiam.
Forum: Zapytaj lekarza
6 ***years ***ago
dr Tomaszewski
ODP dla Fitasia: Obawiam się, że zmiana leku niewiele tu pomoże. Składnik gestagenowy każdej antykoncepcji hormonalnej może mieć pewien wpływ na motorykę mięśniówki gładkiej , w tym przewodu pokarmowego. Sugeruję kontakt z gastrologiem i wykluczenie zaparciowej lub mieszanej postaci zespołu jelita nadwrażliwego zgodnie z kryteriami rzymskimi III-cimi lub profilaktykę/leczenie zaparć zgodnie z
Forum: Lekarze godni zaufania
6 ***years ***ago
dr Tomaszewski
ODP dla Agniesia1985: Standardem jest pro forma wykluczenie ciąży, chyba że Pani nie współżyła od porodu. Jeżeli karmi Pani piersią - to musi sie Pani liczyć, że profil krwawienia z dróg rodnych co do rytmu, częstości, obfitości, długości trwania będzie nieprzewidywalny i będzie to zależeć od częstości przystawiania dziecka do piersi. Pozdrawiam.
Forum: Zapytaj lekarza
6 ***years ***ago
dr Tomaszewski
ODP dla Agniesia1985: Jeżeli karmi Pani piersią i dziecko jest młodsze niż 6 m-cy: w rachubę wchodzi każda opcja antykoncepcji za wyjątkiem złożonej (dwuskładnikowej) antykoncepcji hormonalnej. A więc MIRENA czy POP (Cerazette,Symonette) lub zastrzyk Depo-Provera są dopuszczalne. Powyżej 6 m-cy od porodu, jeżeli karmi Pani dalej piersią, zgodnie z wytycznymi WHO/UKMEC 2009 (vide strona intern
Forum: Zapytaj lekarza
6 ***years ***ago
dr Tomaszewski
ODP dla akla87: Zmiana ma charakter czynnościowy, związany z Pani aktywnością hormonalna i nie powinna budzić Pani niepokoju. Większość tych zmian samoistnie znika w okresie 3 cykli. Przyczyną jej powstania był cykl bezjajeczkowy - nie było owulacji, nie uwolniła sie komórka jajowa, a pęcherzyk przetrwał. Nie wymaga Pani z tego powodu żadnego leczenia chyba że pojawią się dolegliwości bólowe p
Forum: Zapytaj lekarza
6 ***years ***ago
dr Tomaszewski
ODP dla monisia060388: Sugeruję, by oceniła Pani HCG z krwi. Na 100% potwierdzi/wykluczy ciążę. Jeżeli wynik będzie negatywny, przyczyną opóźnienia krwawienia jest zaburzenie miesiączkowania. Pozdrawiam.
Forum: Lekarze godni zaufania
6 ***years ***ago
dr Tomaszewski
26. Re: PCO
ODP dla akla87: Diagnozę PCOs można postawić gdy są spełnione 2 z 3 kryteriów: 1. andorgenizacja w wynikach laboratoryjnych lub badaniu fizykalnym 2. Mniej niż 8 miesiączek w roku 3. Liczne drobne pęcherzyki o średnicy 3-6 mm w istocie korowej jajnika Tak więc na podstawie jedynie badania USG nie można postawić takiego rozpoznania. A dlaczego zostało postawione - to pytanie musi Pani wł
Forum: Zapytaj lekarza
6 ***years ***ago
dr Tomaszewski
ODP dla natka67: Rodząc się ma Pani około miliona pęcherzyków. W wieku dojrzewania płciowego jest ich 400 tys. Zawsze istnieje więc szansa na powtórkę problemu. Jednak nie jest ona duża. Pozdrawiam.
Forum: Zapytaj lekarza
6 ***years ***ago
dr Tomaszewski
ODP dla Maga81: Ma Pani cykle bezjajeczkowe, o ile poziom progesteronu oznaczany był we właściwym okresie ( 20-22 d.c). A wynika , że nie był ( 10 d.c). Proszę zweryfikować dawkę euthyreoxu u swojego lekarza. Być może będzie Pani wymagała jej zwiększenia (nie wiem jakie są zakresy normy dla FT4 w Pani laboratorium). Może Pani stosować każdą formę antykoncepcji, w tym hormonalną w każdej jej o
Forum: Zapytaj lekarza
6 ***years ***ago
dr Tomaszewski
ODP dla Ekstrawertyzm: Proszę się nie niepokoić. Po prostu jest to jeden z biologicznych markerów który pozwala lekarzowi kontrolować dynamikę Pani problemu cytologicznego. Sugeruję zastosować się całkowicie (bez emocji) do zaleceń Pani lekarza prowadzącego. Szansa na to ze dojdzie do samowyleczenia jest bardzo duża. Ma Pani po prostu tylko nadzorować stan cytologiczny szyjki w zalecanych okre
Forum: Zapytaj lekarza
6 ***years ***ago
dr Tomaszewski
ODP dla fokus: Tak. Lekarz musi zbadać Panią i zdiagnozować przyczynę Pani dyskomfortu bólowego (algo/dysmenorrhea związana z miesiączkowaniem, na tle endometriozy, zmian w jajnikach o charakterze torbieli, etc, etc). Pozdrawiam.
Forum: Zapytaj lekarza
Idź do strony: 12345...->|Następna
Bieżąca strona: 1 z 260