Idź do wÄ…tku: <---->
Akcja: ForaWÄ…tkiNowy wÄ…tekSzukajZaloguj
Idź do strony: 12-->
Bieżąca strona: 1 z 2
nadżerka
Autor: izabela (IP zapamiętane)
Data: 07 lut 2008 - 00:32:52

panie doktorze, moj lekarz stwierdzil u mnie nadzerke.nie bardzo wyjasnil mi na czym to polega-doksztalcam sie w internecie- odrazu zaproponowal termokoagulacje.mam 26 lat,nie rodzilam,a chce w przyszlosci.prosze mi doradzic czy to dobry pomysl na pozbycie sie nadzerki w ten sposob,czy moze zaleca pan inny,moze bardziej bezpieczny,mniej inwazyjny?

Re: nadżerka
Autor: Lily (IP zapamiętane)
Data: 08 lut 2008 - 10:48:01

Mam podobne pytanie...

Mam 24 lata, nie rodzilam, od 5 lat stalego partnera, miesiaczkuje regularnie, w przeciagu 3 lat planujemy dziecko.

Lekarz takze stwierdzil u mnie nadzerke - byl to wrzesien 2007. Zrobiono mi cytologie (wyszla wg. Pap grupa II), po czym dostalam Albothyl - globulki do stosowania codziennie na noc przez 6 dni. Dostalam takze tabletki antykoncepcyjne - Harmonet, ktore bralam przez miesiac po odstawieniu juz tego Albothylu. Pozniej uslyszalam na temat nadzerki - poczekajmy i dostalam Gynalgin. Mija juz jakis czas, a ja odczuwam podczas stosunku jakas przeszkode - ale to pol biedy, gdyz odczuwam pieczenie lekkie i czasami troszke taki bol w podbrzuszu (nieco jak miesiaczkowy z pieczeniem). O higiene dbam wyjatkowo - z reszta jak poprzednio. Ograniczam sie do stosowania tamponow.

Pytanie moje - czy usuwac ta nadzerke? Jak tak to jaka metoda aby pozniej nie mialo to jakiegos odezewu przy porodzie czy tez planowanej ciazy. I czy badanie Kolposkopii byloby wczesniej wskazane?

Do lekarza chodze prywatnie i tak tez bym wolala pojsc z tym problemem.
Koszty zabiegu i badan nie graja roli, po prostu chce to miec za soba.
I jakie jest prawdopodobienstwo, ze nadzerka sie po jakims czasie odnowi i czy mozna tego uniknac?

Bardzo prosze o odpowiedz.

I jeszcze jedna sprawa. Chce sie zaszczepic na Raka Szyjki Macicy. Wiem w jakich odstepach szczepiania itd. tylko pytanie czy w tym stanie? czy to juz po usunieciu? Wybeirams ie do lekarza,a le chcialabym uzyskac opienie co do usuwania tej nadzerki i oc z tym zrobic - jak napisalam wyzej w 1 poscie.

Zmieniany 1 raz/y. Ostatnio 2008-02-08 10:57 przez Lily.

Autor: Lily (IP zapamiętane)
Data: 08 lut 2008 - 10:50:25

Dodam jeszcze, iz po odstawieniu po misiacu tych tabletek Harmonet zatrzymal mi sie okres - lekarz przepisal mi do ssania Luteine po czym okres wrocil. Nie wiem czy to takze ma jakies znaczenie do diagnozowania, ale podaje ta informacje. Od tamtej pory miesiaczkuje regularnie i tabletek nie biore.

Autor: necia (IP zapamiętane)
Data: 08 lut 2008 - 15:44:11

KOCHANA USUWANIE NADŻERKI NIE WIĄŻE SIĘ Z KOMPLIKACJAMI PRZY PORODZIE CZY CIĄŻY. NAJCZĘŚCIEJ JEST ONA WYPALANA BĄDŹ ZAMRAŻANA, ALE ZAROWNO PIERWSZY JAK I DRUGI RODZAJ ZABIEGU NIE BOLI,GDYŻ NA POCZĄTKU JESTEŚ MIEJSCOWO ZNIECZULANA.

Autor: dr Tomaszewski (IP zapamiętane)
Data: 09 lut 2008 - 17:25:46

Postępowanie z nadżerkami zależy od wyniku badania cytoonkologicznego, wieku pacjentki, wielkości zmiany i wywiadu położnicznego. U nieródek preferuje się metody niedestrukcyjne do których zalicza się: obserwacje i kontrolne rozmazy ( 60% zmian samoistnie sie cofa po roku), leczenie zachowawcze ( koagulacja chemiczna), krioterapie i waporyzacje energią laserową. Tylko w szczególnych sytuacjach wykonuje sie elektrokonizację lub chirurgiczną konizację stożkową- chociaż to pacjent decyduje. Kolposkopie obecnie wykonuje sie jedynie w sytuacjach wątpliwych diagnostycznie ( HSIL, LSIL, ASCUS, ASC-H). Proszę zaufać lekarzowi - myśle, że ma on najlepszy pogląd co do stanu Pani zdrowia ginekologicznego. Ale Pani ma również decydować o swoim zdrowiu i metodzie leczenia. Pozdrawiam.

Data: 09 lut 2008 - 17:54:23

Postępowanie z nadżerkami zależy od wyniku badania cytoonkologicznego, wieku pacjentki, wielkości zmiany i jej wywiadu położnicznego. U nieródek preferuje sie metody niedestrukcyjne do których zalicza się: obserwacje i kontrolne rozmazy ( 60% zmian samoistnie sie cofa po roku), leczenie zachowawcze ( koagulacja chemiczna), krioterapię i waporyzację energią laserową. Tylko w szczególnych sytuacjach wykonuje sie elektrokonizację lub chirurgiczną konizację stożkową- chociaż to pacjent decyduje. Kolposkopie obecnie wykonuje sie jedynie w sytuacjach wątpliwych diagnostycznie ( HSIL, LSIL, ASCUS, ASC-H). Pierwsze miesiące stosowania antykoncepcji mogą dawać niepokojące objawy związane z dolnym odcinkiem narządu płciowego ( suchość w pochwie, problemy z immisją prącia, odmienny charakter wydzieliny pochwowej a także pieczenie i świąd, albo na tle otarcia mechanciznego albo infekcji.
Niech Pani dokupi do Gynalginu krem Clotrimazol i stosuje go kilka razy na dobę. Warto rozważyć tez profilaktyczne stosowanie doustnych probiotykow np.
lacibios femina. W razie braku poprawy konieczna będzie wizyta u lekarza.
Pozdrawiam.

Autor: gosia_ika (IP zapamiętane)
Data: 11 lut 2008 - 19:34:20

Witam!
Mam problem z nadżerką, jest o tyle poważny żę trwa od 3 lat a dokładniej od porodu, 3 lata temu urodziłam córeczke i zaczeły sie moje problemy (mam 23 lata). Chodze do lekaża miałam robioną cytologie (wyniku nie znam) podobno jest wszystko dobrze, dostawałam globulki i kremy(clotrimazol i primafucort). Jednak to nie pomaga i zawsze po miesiace podczas jajeczkowania problem powraca, objawy: upławy nieprzyjemne, swędzenie, pieczenie, ból. Kiedy pytałam lekarza jak temu zaradzić żeby nie wracało mówi damy globulki i przejdzie. Zmieniłam lekarza, dostałam globulki i krem jak zwykle, i do tek antybiotyk doustnie i dopochwowo i to nie pomogło podobno nadżerka w 2 stopniu. Nie wiem co robić kiedy mówie żeby mi zrobiono wypalanke albo mrożenie to mowią ż poleczymy lekami. Ale leczenie to nic nie daje przechodzi i znowu wraca i tak co miesiac mimo leczenia farmaceutycznego.
CO ROBIĆ PROSZĘ O PODPOWIEDŹ.
Z góry dziękuje

Data: 13 lut 2008 - 08:33:52

Nadżerka nie jest przyczyną Pani problemów. Nie daje świądu ani pieczenia.
Jest to po prostu nieprawidłową lokalizacją nabłonka na szyjce macicy.
Przyczyną Pani problemów są nawracające infekcje. Problem tylko polega na tym, że może ich być kilka rodzajów a każdy leczy się w odmienny sposób.
Dlatego być może niektóre leki nie skutkują. Niekiedy trzeba również leczyć partnera. Sugeruję właściwą diagnostykę i ewentualnie przedłużone do kilku miesięcy leczenie miejscowe i ogólnoustrojowe jak w przypadkach postaci nawrotowych. Warto rozważyć stosowanie probiotykow np. Lacibios femina w trakcie leczenia i jako profilaktyki tych stanów. Pozdrawiam.

Autor: gala66 (IP zapamiętane)
Data: 19 lut 2008 - 22:08:32

Miesiąc temu podczas wizyty u ginekologa dowiedziałam się, że mam niewielką nadżerkę. Zrobiono cytologię, ale do dziś nie ma jeszcze wyników. Nie wiem jak rozumieć słowo "niewielka", p. doktor stwierdziła,że nie wygląda to groźnie i zobaczymy jak będzie odczytana cytologia. Ponieważ miałam objawy typu świąd, pieczenie, lekki ból w dolw brzucha dostałam globulki. Po dwutygodniowym leczeniu nieprzyjemne objawy minęły, a od kilku dni znów powróciły.
Przez ten okres znalazłam wiele informacji w internecie nt. nadżerki, m.in. że jednym z objawów jest ból w okolicy krzyża. I tu mam pytanie: odczuwam lekki ból w dole brzucha, bóle pleców i promieniowanie tego bólu w kierunku stawów biodrowych, Takie uczucie jakby drętwienia - czy może miec to związek z nadżerką, czy innymi przypadłościami ginekologicznymi? Dodam, że bóle pleców tzw. "korzonki" pojawiają mi się od 20 lat, po zaziębieniu.

Data: 20 lut 2008 - 09:07:50

Proszę nie wiązać dolegliwości bólowych podbrzusza z obecnością zmina o charakterze prawdopodobnie erytroplakii (pojęcie w którym mieści się wiele zmian szyjkowych np. nadżerka prawdziwa - zmiana występująca rzadko oraz ektopia - prawdopodobnie zmiana, która Pani dotyczy. Pacjentki są często informowane przez lekarzy !!!!!!( sic), że dolegliwości bólowe podbrzusza związane są z obecnością erytroplaki - ale nie ma to żadnych uwarunkowań fizjopatologicznych. W moim odczuciu Pani dolegliwości są związane z zespołem bólowym kręgosłupa / owulacją / powiązane mogą być z dolnym odcinkiem dróg moczowych lub dolegliwościami jelitowymi. Pozdrawiam.

Autor: cannabina (IP zapamiętane)
Data: 23 lut 2008 - 08:49:48

Pani Doktorze. Mam 20 lat, w wieku 17 odryto u mnie nadżerkę. Dostawalam gynalgil, abothyl i jod w globulkach po kilka razy ale nic nie pomogło. Cytologia wykazała, że ponoć jest wszystko ok ale nadżerka jest nadal. Generalnie nie mam żadnych dolegliwości prócz upławów ale i d tego się przyzwyczaiłam - to trwa już tyle lat:( mimo to bardzo się boję usuwania nadżerki. Koagulacja? nie wiem- u mnie zabieg musi być szybki i koniec, ponieważ często wyjeżdżam i po prostu nie mam kiedy chodzić dio lekarza na zmianę opatrunku, o której poinformował mnie mój lekarz. Co do mojego lekarza - też mu w pełni nie ufam bo przepisał mi abothyl i nie mówił o niczym osłonowym, więc dostałam grzybicę:( wyleczyłąm ją sama clotrimazolem i pałeczkami kwasu mlekowego, oczywiście o wszystkim mu powiedziałam i uznał że już wszystko gra. Ja tu się troszkę rozpisałam, inni czekają na odpowiedź...Panie doktorze, czy ja mogę nie usuwać tej nadżerki i żyć z nią, a później spokojnie zajść w ciąże? moje pytanie jest troszke bezsensowne. Ona jest niewielka i od czasu jej wykrycia się nie powiększa. Lekarz mówi że to nic groźnego, ale na samą myśl o usuwaniu ogarnia mnie paraliżujący strach i nie umiem się zdecydować na zabieg. Idealny byłby łatwy szybki krótki i bezbolesny. Proszę o poradę

Data: 25 lut 2008 - 08:43:20

Poglądy lekarzy dotyczące potrzeby leczenia erytroplakii, bo myślę że poprawniej jest uzyć u Pani takiego sformułowania są podzielone. Leczyć na pewno trzeba te zmiany, które osiągają znaczne rozmiary lub są przyczyną wydzielania dużej ilości zasadowego śluzu zmieniającego prawidłowe kwaśne pH pochwy na zasadowe sprzyjające zakażeniom, albo powodują inne dolegliwości, np. krwawienia kontaktowe. Część lekarzy uważa, że małe nadżerki wykrywane u młodych kobiet, które nie rodziły, nie wymagają leczenia, lecz tylko obserwacji. Bezwzględnym warunkiem postępowania zachowawczego jest prawidłowy wynik badania cytologicznego i kolposkopowego (oglądanie szyjki macicy pod mikroskopem). Leczenie nadżerki rzekomej zaczyna się od wyleczenia ewentualnego stanu zapalnego. To juz u Pani zostało wykonane a nawet miała Pani wykonaną koagulacje chemiczną (albothyl jest polikrezulonianem przyżegającym chorą tkankę). Proponuję Pani odczekanie do momentu pobrania następnej cytologii ( rozumiem, że ostatnia mieściła się w zakresie prawidłowym). Często małe zmiany ulegają w okresie roku samoistnemu wygojeniu. Jeżeli zmiana się powiększy to następnym etapem może być albo przyżeganie chemiczne albo krioterapia (leczenie zimnem jest szczególnie polecane kobietom planującym posiadanie dziecka jako leczenie oszczędzające) oraz waporyzacja energią lasera. Wszystkie te metody pozbawione są jakiś szczególnie przykrych działań niepożądanych ( ból ) i w ciągu kilku minut umożliwiaja załatwienie sprawy. Pozdrawiam.

Autor: agula21 (IP zapamiętane)
Data: 25 lut 2008 - 20:14:22

witam,mam 21 lat rok temu byłam na badaniach ginekologicznych min. miałam robioną cytologie.Lekarz powiedział ze mam wrodzoną nadzerke,nie bardzo rozumie co to znaczy?to znaczy ze mam ją od urodzenia?kazał mi sie nie przejmowac i powiedział ze badania wyszły bardzo dobrze ze jak urodze dziecko to moze zniknąc nie wspomniał nic o zadnym jej leczeniu,słyszałam ze nadzerka jest rakowa i bardzo sie boje poniewaz miewam pieczenia,przewaznie podczas stosunku,pozatym od dłuzszego czasu mam problemy grzybiczne czy to moze miec jakis zwiazek z nadzerka?co powinam zrobic?prosze o porade

Data: 25 lut 2008 - 20:18:49

czy polecany przez pana LaciBias femina mozna kupic bez recepty?czy jest skuteczny?słyszałam ze nadzerke mozna miec od stopsunku czy to prawda?

Autor: agnieszkag (IP zapamiętane)
Data: 26 lut 2008 - 07:58:33

Witam agula21,
LaciBios femina można kupić bez recepty w każdej aptece (internetowej także). Co do ceny to jest ona uzależniona od apteki, średnio 21-25 zł, ja sama kupuję przez internet, bo wygodnie, a do tego taniej wychodzi.
LaciBios femina jest probiotykiem, tzn że zawiera żywe bakterie, które wpływaja na nas korzystnie, dokładnie są to dwa specjalnie wyselekcjonowane szczepy pałeczek Lactobacillus - Lactobacillus rhamnosus GR-1 i Lactobacillus reuteri RC-14. Sa to bakterie kwasu mlekowego, które posiadaja zdolnośc kolonizowania (zasiedlania) nabłonka pochwy. Bakterie te występują fizjologicznie (naturalnie) w prawidłowej mikroflorze pochwy i chronią przed bakteriami patogennymi wywołującymi infekcje poprzez wydzielanie kwasu mlekowego, który obniża pH pochwy, a także poprzez produkcję nadtlenku wodoru. My kobiety często jesteśmy narażone na infekcje układu moczowo-płciowego, a składa sie na to wiele czynników, np. sama budowa kobiecych narzadów płciowych - jest to środowisko wilgotne i ciepłe, które bardzo sprzyja rozwojowi grzybów i bakterii. równiez nasza gospodarka hormonalna która waha się w trakcie cyklu menstruacyjnego sprzyja infekcjom. Innymi czynnikami które mają wplyw na rozwój infekcji są: stosowanie antykoncepcji hormonalnej, stres, podróże, przebywanie na basenach, saunach, solariach, korzystanie z szerokodostępnych toalet, okes ciązy i karmienia (burza hormonów), a przede wszystkim stosowanie antybiotykoterapii. Wymienione przeze mnie sytuacje powodują zaburzenia w ekosystemie pochwy, zachwiana zostaje równowaga pomiędzy ilościa dobrych bakterii, a bakteriami patogennymi. Zmniejsza się liczba Lactobacillusów, które nas chronią, podwyższa się pH i w tej sytuacji patageny mają możliwość przeprowadzenia skutecznego "ataku". LaciBios femina pozwala odbudować i utrzymać prawidłowa mikroflorę pochwy, gdyż dostarczamy organizmowi odpowiednie pałeczki kwasu mlekowego, które chronia przed infekcjami.
Ja sama często miewałam problemy z powracajacymi infekcjami grzybiczymi, które skutecznie zatruwały mi życie. Udało mi się nad nimi zapanować gdy odkryłam LaciBios femina, zmieniłam także swoja dietę, ograniczyłam cukier gdyż jest on pożywką dla grzybów. Przestrzegam też kilku podstawowych zasad higieny intymnej: stosuję płyn do higieny intymnej z kwasem mlekowym (lubię Lactacyd femina), noszę bawełniana bieliznę, prysznic zamiast wylegiwania się w wannie, osobny ręcznik do miejsc intymnych, zrezygnowałam z używania tamponów i wkładek higienicznych. Jak do tej pory mam spokój i koniec wędrówek do ginekologa. Wystarczy jedna kapsułka Lf dziennie (a do tego jest to preparat doustny, wygoda stosowania i nic nie wycieka jak po wstrętnych globulkach). Stosowałam też Lf przez całą ciaże i w czasie karmienia i żadnych grzybiczych niespodzianek nie było. Teraz mogę powiedzieć że w końcu uwolniłam się od grzybicy. Tobie także życzę dużo zdrówka, pozdrawiam.

Autor: Nina (IP zapamiętane)
Data: 26 lut 2008 - 08:46:03

Witaj Agula 21, zdecydowanie zgadzam się z agnieszkąg. Ja też jako doświadczona infekcjami kobieta. Tylko, że w moim przypadku lekarz długo leczył mnie na grzybicę - bez diagnostyki, tak na oko, a kiedy w końcu znudziło mi się być królikiem doświadczalnym bo przez ponad póltora roku nie było efektów leczenia, a tylko wydatki, ból i cierpienie zmieniłam gina. Ten zaczął od diagnistyki i szybko się okazało, że nie mam grzybicy a bakteryjne zakażenie pochwy i wymagam innego leczenia !! Nowy gin szybko mnie wyleczył, ale jak amen w pacierzu kazał mi sobie wbić go głowy, że jak kiedykolwiek stosuję antybiotyk czy lek przeciwgrzybiczy to od pierwszego dnia osłonowo muszę brak doustny probiotyk kobiecy, zeby od razu odbudowywać zniszczoną lekami florę lactobacillusów w jelicie i pochwie ( zapewnie wiesz, że wszystkie infekcje intymne włącznie z grzybicami mają swój początek w naszym jelicie, to fakt naukowy :( ]. Od teraz zawsze osłonowo biorę lacibios femina i jest zdrowa! i szczęściliwa. Jak idę na basen, jacuzzi czy sauny, jak wyjeżdżam na wakacje czy przed i w trakcie miesiączki. No i jak stosuję tabsy czy prezerwatywy. Bo one zaburzają mikroflorę pochwy i o infekcje bardzo łatwo. Mam nadzieję, że lekarz Cię prawidłowo zdiagnozował czyli że na 100% masz grzybicę a nie co innego. To ważne żebyś miała prawidłową diagnostykę. I pamiętaj, że jak prawidłowo nie wyleczysz infekcji to ona przejdzie w tzw. postać przetrwałą/utajoną i ma szereg groźnych dla zdrowia konsekwencji, włącznie z niepłodnością. Dlatego jak sie już wyleczysz to zaprzyjaźnij się z lacibios feminą, a mam nadzieję, że długo będziesz cieszyć sie zdrowiem intymnym. Jest tak wiele błahych nawet czynników, które skutecznie zaburzają nasze zdrowie intymne, że aż strach. Dlatego ja podobnie jak agnieszkag stawiam na regularną profilaktykę lacibios femina. Wole być zdrowa a gina odwiedzać na wizytach kontrolnych! I tylko proszę nie daj sobie wcisąć w aptece nic innego. Z doświadczenia wiem, że te panie niewiele wiedzą o probiotykach i dla nich wszystko działa tak samo. Przykre to jak mało wiedzą, ale taka jest rzeczywistość. Dlatego bądź madra i ucz się na błędach swoich koleżanek, abyś nie popełniła tych samych. Agula inwestycja w zdrowie sie opłaca. Wierz mi, ja straciłam masę pieniędzy na leki, wiec teraz zanim coś kupię i polece to dokładnie sprawdzam. W końcu na swoją pensję muszę zapracować. Polecam ci ten nasz kobiecy lacibios femina. Stosuj na zdrowie [ ps. w moim odczuciu musisz go stosować conajmniej ok 3 tygodni. Sorry, cudów nie ma. Na chorobę pracowałaś kilka miesiecy, wiec teraz musisz dać organizmowi szansę na odbudowanie tego co zostało zniszczone czyli lactobacillusy w jelicie i pochwie, a to chwilę trwa, jak ci ktoś mówi, ze wystarczy parę dni to herezje opowiada. I żadnych irygacji pochwy - to prościutka droga do infekcji!! Potem jest już tylko dobrze. Pozdrawiam. Jakby co pisz.

Data: 26 lut 2008 - 17:14:58

dzieki dziewczyny za porade,chetnie wypróbuje lacibios femina i mam nadzieje ze mi pomorze

Autor: beata g (IP zapamiętane)
Data: 27 lut 2008 - 13:01:53

mam nadrzerke III stopnia już wczoraj sie dowiedziałam lekarz powiedział ze musimy zacząć leczyć bo grozi mi rak boje sie .

Data: 01 mar 2008 - 19:13:42

ODP dla agula21 z 25.02 z 20:14

W zależności od mechanizmu tworzenia się nadżerki wyróżniamy nadżerkę wrodzoną, prawdziwą, nadżerkę rzekomą oraz nadżerkę przednowotworową. O nadżerce prawdziwej mówimy wtedy, gdy pod wpływem różnych czynników jak np.
uraz mechaniczny, stan zapalny pochwy i inne, dochodzi do ubytku nabłonka.
Za nadżerkę rzekomą, uważa się zmianę powstałą na skutek zastąpienia nabłonka wielowarstwowego płaskiego, pokrywającego zewnętrzną powierzchnię części pochwowej szyjki macicy, nabłonkiem wyścielającym jej kanał. Zjawisko takie nosi nazwę metaplazji. Bardzo rzadko zdarza się przekształcenie metaplazji w dysplazję szyjki macicy co z kolei niesie ryzyko wystąpienia raka szyjki macicy.

Nadżerka wrodzona uznawana jest za stan fizjologiczny u kobiet dojrzałych płciowo, który zazwyczaj nie wymaga żadnego postępowania medycznego. Jest to zmiana, w której występuje niewielkich rozmiarów zaczerwienienie ujścia zewnętrznego szyjki macicy. Spowodowana ona może być zmianami hormonalnymi w przebiegu cyklu miesiączkowego, po ciąży lub w przypadku stosowania środków antykoncepcyjnych.Nadżerka najczęściej nie powoduje żadnych dolegliwości i objawów. Zdarza się, że objawy występujące u kobiety są tak znikome, że trudne są przez nią do uchwycenia. Dotyczy to przede wszystkim nadżerek niewielkich rozmiarów. Kobiety najczęściej zgłaszają się do lekarza z powodu nieznacznych upławów, które z reguły nie są kojarzone z występowaniem u nich nadżerki. W zależności od wielkości zmiany upławy mogą być mniej lub bardziej nasilone. Nadżerka niekiedy wytwarza bardzo dużą ilość śluzu. W połączeniu ze stanem zapalnym ( który występuje zupełnie obok nadżerki nie mając z nią żadnego związku) tworzą się więc obfite upławy, najczęściej o barwie żółtawej bądź zielonkawej. Mają one zazwyczaj bardzo nieprzyjemny zapach i mogą powodować różnego rodzaju podrażnienia sromu, przez co kobieta może odczuwać pieczenie i swędzenie tej okolicy. Objawy te raczej zwiazane sa z infekacją i wymagaja standardowego postepowania farmakologicznego w zależnosci od przyczyny. Lacibios femina dostepny jest bez recepty. Co do stosunkow płciowych. Niektórzy autorzy wiążą pojawianie sie nadżerek z aktywnością seksualną. Jednak ze wzgledu na fakt, że dotyczy ona kobiet będących najcześciej w okresie reprodukcyjnym, a więc współżyjących, dlatego wiąże się ze sobą te dwa fakty. Pozdrawiam

Autor: karolina680 (IP zapamiętane)
Data: 03 mar 2008 - 12:19:43

Witam!
2 tygodnie temu bylam na wizycie kontrolnej u lekarza i dowiedzialam sie ze mam nadzerke,wynik cytologiczny mam dopiero odebrac.mam 22 lata i jeszcze nie rodzilam.lekarz odrazu zaproponowal mi wypalanke ktorej sie przerazilam i bardzo boje sie miec ten zabieg.nawet nie wiem jak nuza nadzerke mam bo kiedy zapytalam swojego lekarza o jej stopien to wymigal sie od odpowiedzi powiedzial tylko ze mam po miesiaczce odebrac wynik cytologi i przyjsc na zabieg,przepisal mi jakis spray na znieczulenie bo mowilam ze sie bojewypalanki i pytalam czy nie mozna tego wyleczyc w inny sposob np.lekami ale odpowiedz byla ze lepiej zrobic wypalanke.nie wiem co mam robic bo slyszalam ze wypalanie nadzerki podczas elektrokoagulacji lub zabiegu laserowego pozostawiaja na szyjce macicy sztywne blizny i jest to szczegulnie nie korzystne u kobiet ktore jeszcze nie rodzily i ta mysl mnie paralizuje bo chcem miec dzieci i pragne zeby ciaza przebiegala bez komplikacji jakie moga wystapic po wypalance.prosze o porade co mam robic?czy powinnam isc na konsultacje do innego lekarza np.prywatnie?nie wiem co mam robic jestem spanikowana.mam jeszcze jedno pytanie slyszalam ze wymrazanie jest lepsza metoda pozbycia sie nadzerki niz jej wypalanie,choc wymrazanie niby skraca szyjke macicy?czy to prawda i czy ten zabieg jest mniej bolesny niz wypalanka?prosze o porade.
dziekuje.Karolina

Zmieniany 1 raz/y. Ostatnio 2008-03-08 08:40 przez karolina680.

Data: 08 mar 2008 - 19:00:44

ODP dla karolina 680

Postępowanie z nadżerkami zależy od wyniku badania cytoonkologicznego, wieku pacjentki, wielkości zmiany i jej wywiadu położnicznego. U nieródek preferuje się metody niedestrukcyjne do których zalicza się: obserwacje i kontrolne rozmazy ( 60% zmian samoistnie się cofa po roku), leczenie zachowawcze ( koagulacja chemiczna), krioterapie i waporzyacje energia laserowa. Nie wchodzi w rachube elektrokoizacja lub konizacja stożkowa- chociaż to pacjent decyduje. W moim odczuciu proponowanie od razu elektrokonizacji chyba nie jest roztropne ze wzgledu na mozliwość zbliznowaceń. Zawsze może zasiegnąć Pani opinii innego specjalisty. Sugeruję taką wizyte, ale dopiero po uzyskaniu wyniku badania cytoonkologicznego lub wykonaniu kolposkopii. Pozdrawiam

Autor: aniak (IP zapamiętane)
Data: 06 sie 2009 - 22:09:53

zmienilam lekarza, wpadlam z deszczu pod rynne.Otoz pani ginekolog zbadala mnie od razu wziernikiem,mowilam ze mnie boli a ona stwierdzila ze wytrzymam i przesunela wziernik.Okazalo sie ze zalalo mnie krwia(tak powiedziala) i wyjela na wzierniku dosc duzo krwi.Przestraszyla sie i od razu stala sie bardzo mila.Mowila ze tylko taki duzy wziernik jej zostal.Dala mi skierowanie na cytologie, usg.Powiedziala ze na nastepne badanie mam przyniesc prezerwatywe bo nie ma czym badac.Podczas pobierania probki na cytologie pielegniarki powiedziala ze mam nadzerke.Do tej lekarki nie pojde.Ale mam poscic ta sytuacje w niepamiec??i przejsc do porzadku dziennego?

Autor: chocolate87 (IP zapamiętane)
Data: 28 sie 2009 - 18:12:07

Witam
mam pytanie zrobilam cytologie wyszla mi grupa II i lekki stan zapalny
po 2 tygodniach poszlam do pani ginekolog
stwierdzila ze mam dosc duza nadzerke i mala cyste na prawym jajniku
oczywiscie przepisala mi leki vagical, gynalgin, clotrimazol i coÅ› jeszcze ale nie potrafie odczytac z recepty...
tak sie wystraszylam ze nie zdazylam zapytac pani doktor o najwazniejsze
staramy sie z mezem o dzidziusia...co teraz czy jest to mozliwe przy cyscie i nadzerce? czy zaszkodziloby to maluchowi? czy lepiej poczekac az wyzdrowiejeBARDZO

PROSZĘ O SZYBKĄ ODPOWIEDZ
z gory dziekuje i pozdrawiam

Data: 01 wrz 2009 - 10:12:06

ODP dla chocolate87:

Nie ma to żadnego znaczenia. Może Pani bez obaw zachodzić w ciążę. Pozdrawiam

Autor: Kamila265 (IP zapamiętane)
Data: 20 pa¼ 2009 - 22:25:27

Dzień dobry. Mam 17 lat i mam typowe objawy torbieli (przynajmniej tak przypuszczam):
# zaburzenia cyklu miesiÄ…czkowego
# krwawienia poza terminem miesiÄ…czki
# bóle podbrzusza
# stres
# bóle głowy
# odczuwalne bóle jajnika
Jakiś czas temu udałam się do pani ginekolog i zrobiła mi usg i było widać jakąś małą kulkę i stwierdziła, że to torbiel (nie tłumacząc mi zbytnio co to jest i jak to leczyć). Nie bardzo wierzyłam w to co powiedziała i udałam się na wizytę u prywatnego ginekologa. Badał mnie i stwierdził, że mam nadżerkę. To jest duża różnica między ich opiniami. Nie wiem komu mam wierzyć. Czy jest możliwe, że mam obie choroby? Jak to leczyć?
ProszÄ™ o pomoc.

Autor: Kamila265 (IP zapamiętane)
Data: 20 pa¼ 2009 - 22:30:17

do Pana Doktora:
Dzień dobry.
Mam 17 lat, nie mam dzieci jeszcze i mam typowe objawy torbieli (przynajmniej tak przypuszczam):
# zaburzenia cyklu miesiÄ…czkowego
# krwawienia poza terminem miesiÄ…czki
# bóle podbrzusza
# stres
# bóle głowy
# odczuwalne bóle jajnika

Jakiś czas temu udałam się do pani ginekolog i zrobiła mi usg i było widać jakąś małą kulkę i stwierdziła, że to torbiel (nie tłumacząc mi zbytnio co to jest i jak to leczyć). Nie bardzo wierzyłam w to co powiedziała i udałam się na wizytę u prywatnego ginekologa. Badał mnie i stwierdził, że mam nadżerkę. To jest duża różnica między ich opiniami. Nie wiem komu mam wierzyć. Czy jest możliwe, że mam obie choroby? Jak to leczyć?
ProszÄ™ o pomoc.

Data: 22 pa¼ 2009 - 13:44:42

ODP dla Kamila265:

Myślę jednak, że ma Pani zaburzenia na tle hormonalnym związanym z okresem życia, w którym Pani obecnie się znajduje. Ale oczywiście nie badając Pani trudno jest mi się wypowiedzieć. O torbieli jajnika mówimy w sytuacji gdy zmiana na jajniku przekracza 6 cm. Każda kobieta co miesiąc tworzy pęcherzyk jajnikowy z którego podczas owulacji uwalnia się komórka jajowa. Jego średnica wynosi zazwyczaj 22,5 do 30 mm. A więc nie ma Pani torbieli tylko związany z cyklem, fizjologiczny pęcherzyk jajnikowy. Nie wymaga to leczenia. Jest to dla kobiety w okresie rozrodczym norma. A pęcherzyk co miesiąc będzie znikał i kolejny powstawał na nowo. Pozdrawiam.

Autor: Dziewczyna-z-pytaniami (IP zapamiętane)
Data: 21 gru 2009 - 13:00:56

Panie doktorze, mam pytanie w związku z nadżerką. Mam 19 lat i jakiś czas temu niestety poroniłam 1szą ciążę. Kłopoty z nadżerką zaczęły się już w trakcie ciąży, ale dopiero po dwóch miesiącach od poronienia poszłam do lekarza, bo objawy się nasiliły. Przepisał mi leki (clotrimazolum i fluconazol) i zastanawiam się, czy to wystarczy na leczenie tego typu schorzenia. I czy jeszcze kiedykolwiek będę mogła mieć dzieci, jeśli to się ew. przerodzi w raka szyjki macicy.

Autor: ona_90 (IP zapamiętane)
Data: 21 gru 2009 - 17:31:25

Witam,
mam 19 lat i lekarz stwierdził u mnie tzw nadżerkę, dostałam środek dopochwowy.
Problem tkwi w tym że na badanie cytologiczne muszę czekać aż do po świętach i bardzo się tym stresuję, bo już wiele się oczytałam na ten temat i przeraża mnie to wszystko :/
czy powinnam się przedwcześnie martwić? bo problem upławów mam od jakiegoś roku a dopiero teraz poszłam z tym do lekarza, czy zwlekanie z wizytą u ginekologa może mieć duży wpływ na zmiany w moim organizmie??
Liczę na odpowiedź.

Autor: kasia123 (IP zapamiętane)
Data: 22 gru 2009 - 09:18:15

Witam,
Leki, o których piszesz są stosowane w zakażeniach grzybiczych, ale to bardzomożliwe, że łącznie z nadżerką mogła wystąpić u ciebie grzybica pochwy. na nadzerkę z pewnością to nie wystarczy. Nadżerkę najlepiej jest usunąć,lecz to wszystko zależy od wielu czynników. Nadżerka może też sama zniknąć, lub jeżeli nic się z nią nie dzieje, można ją jedynie obserwować Należy ją oczywiście stale kontrolować u ginekologa.

Idź do strony: 12-->
Bieżąca strona: 1 z 2

Akcja: ForaWÄ…tkiSzukajZaloguj
Przykro nam, ale tylko zarejestrowane osoby mogą pisać na tym forum.