Odwiedzaj stronę, czytaj, komentuj!

Techniki wspomagania rozrodu: IN VIRO cz. II

Techniki wspomagania rozrodu: IN VIRO cz. II

Internautki polecają: Centrum Leczenia Niepłodności Małżeńskiej KRIOBANK

Internautki polecają: Centrum Leczenia Niepłodności Małżeńskiej KRIOBANK

Cukrzyca - samokontrola na co dzień

Cukrzyca - samokontrola na co dzień

Jak dbać o siebie, by urodzić zdrowe dziecko?

Jak dbać o siebie, by urodzić zdrowe dziecko?

« Powrót do ZdrowieIntymne.pl
Idź do wątku: Następny wątekNastępny
Akcja: ForaWątkiNowy wątekSzukajZaloguj
Powracające infekcje intymne
Autor: Huba (IP zapamiętane)
Data: 22 kwi 2012 - 00:22:15

Od 6 lat doskwierają mi infekcje intymne nawracające z różną częstotliwością ale minimum raz na pół roku i zawsze przy okazji leczenia antybiotykiem (mimo stosowania probiotyków ginekologicznych). Za każdym razem lekarze stwierdzali infekcję grzybiczną. Chciałabym się pozbyć tego paskudztwa raz na zawsze. Mógłby mi ktoś polecić jakiegoś specjalistę w Krakowie lub w pobliżu skutecznego w leczeniu infekcji takiego rodzaju, bo już nie mam siły. Widzę, że Pan doktor podaje schematy leczenia w takich przypadkach ale te leki są dostępne na receptę więc nie mam ich jak zdobyć. Robiłam sobie badania na TSH i cukier i wyszło w normie. Cytologia 2 grupa i też w normie. Kilka razy robiłam sobie wymazy ale akurat zawsze po skończeniu leczenia i też zawsze w normie czyli generalnie leczenie było skuteczne. Ostatnio udało mi się zrobić badanie podczas infekcji, ale wyniki będą dopiero w poniedziałek a leczenie już mam zadane takie samo jak zawsze(pimafucin plus środki doustne). Czy da się coś zrobić, żeby ta grzybica tak ciągle nie wracała? i co jest tego przyczyną?

Re: Powracające infekcje intymne
Autor: dr Tomaszewski (IP zapamiętane)
Data: 25 kwi 2012 - 09:20:02

ODP dla Huba:

Żaden z lekarzy nie zagwarantuje Pani, że problem nie powróci. Celem leczenia jest stworzenie sytuacji, by nawrót występował jak najrzadziej.
Biorąc pod uwagę Pani wywiad (problem 2 x do roku po antybiotykach) należy Pani do osób, które wymagają profilaktycznego podawania leków antymikotycznych przy każdym typie antybiotykoterapii. Niestety, efektywne leczenie problemu wymaga przepisywania leków, co do których skuteczności mamy najwięcej dowodów na ich działanie. Zdecydowana większość z nich jest na receptę. Co więcej, leczenie może być długotrwałe i będzie wymagało od Pani zdyscyplinowania. Pozdrawiam

Autor: Huba (IP zapamiętane)
Data: 25 kwi 2012 - 11:35:05

Ten problem występuje u mnie nie tylko po antybiotykach, z resztą nie biore ich zbyt często. Chodziło mi o to, że po antybiotykach to obowiązkowo coś łapie. Odebrałam wyniki badań i prosiła bym o interpretację.
Wymaz z pochwy:
Komórki nabłonka : obecne
Leukocyty : pojedyncze
Lactobacillius: pojedyncze
Inne bakterie : brak
Grzyby : mierne
Kwasowość (pH): 6.5
Komórki "clue cells": Brak
Test aminowy: Ujemny
Stopień czystości : II

Wyosobniono:
Bakterie tlenowe:
1. Steptococcus b-hemolityczny gr.B - Wzrost mierny
Bakterie beztlenowe - nie stwierdzono
Grzyby:
1. Candida albicans - Wzrost średnio obfity
Trichomonas vaginalis - nie stwierdzono
Antybiogram (ocena wrażliwości na leki przeciwbakteryjne)
Penicylina w
Ampicylina w
Amoksycylina w
Amoksycylina + kw klawulanowy w
Cefuroksym w
Doksycyklina w
Kotrimoksazol w
Erytromycyna w
Azytromycyna w
Klindamycyna w
Chloramfenikol w
Antymykogram (ocena wrażliwości na leki przeciwgrzybicze)
Flukonazol w
Itrakonazol w
Mikonazol w
Ketonazol w
Nystatyna w
* w - wrażliwy

U lekarza byłam zanim otrzymałam wyniki badań i przepisał mi Pimafucin w postaci 3 globulek, które aplikowałam co drugi dzień oraz w postaci maści. Orungal 100mg, 2x2 w ciągu jednego dnia. Czy ta terapia jest kompletna i wystarczająca? Czy powinnam się zgłosić jak najszybciej do lekarza po jakieś dodatkowe leki? Na pewno czuję poprawę, ale czy jestem do końca wyleczona to nie jestem przekonana.

Jak można skutecznie zwiększyć liczbę Lactobacillius bo w każdym badaniu jakie sobie robiłam nawet jak byłąm zdrowa to wychodzą pojedyncze bądź nie liczne. A wydaje mi się że to nie za dobrze. Stosowałam lacibios femina, provag, trivagin oraz lactovaginal i żaden z tych produktów się nie sprawdził w dodatku regularne ich stosowanie do tanich nie należy.

Autor: agnieszkag (IP zapamiętane)
Data: 25 kwi 2012 - 11:47:59

Witaj,
Aby zwiększyć ilość Lactobacillus stosuj stale probiotyki ginekologiczne, najlepiej doustny LaciBios femina, ma specjalnie wyselekcjonowane szczepy bakterii Lactobacillus, które mają zdolność zasiedlania nabłonka pochwy potwierdzoną licznymi badaniami naukowymi na całym świecie. Powinnas stosować go stale przez okres ok 3 miesięcy, wtedy zauważysz rezultat. Później wystarczy 1 opakowanie w miesiącu. Co do leczenia to jest ono skierowane w kierunku infekcji grzybiczej zgodnie z wynikiem. Pozdrawiam:)

Autor: dr Tomaszewski (IP zapamiętane)
Data: 07 maj 2012 - 13:59:23

ODP dla Huba :

Bodajże we wrześniowym lub październikowym numerze Ginekologii Polskiej z 2011 roku (dostępna przez internet w formacie *pdf) znajdzie Pani najnowsze wytyczne co do leczenia tego trudnego dla Pani problemu. Omówienie ich przekracza ramy forum. Między innymi zgodnie z tymi wytycznymi, powinna Pani stosować doustne probiotyki ginekologiczne np. LaciBios femina przez 6 tygodni non stop, a potem 7 dni przed i 7 dni po miesiączce. Pozdrawiam.

Przykro nam, ale tylko zarejestrowane osoby mogą pisać na tym forum.