Idź do wÄ…tku: <---->
Akcja: ForaWÄ…tkiNowy wÄ…tekSzukajZaloguj
co to moze byc?
Autor: asdfgm (IP zapamiętane)
Data: 19 pa¼ 2007 - 22:26:44

witam, mam dziwny problem, od pewnego czasu podczas stosunku odczuwam pieczenie, ale gleboko w pochwie, gdy mąż "wchodzi" we mnie gleboko i nawet sie nie musi ruszac, czuje pieczenie jakby mnie obtarlo, ale dodam, ze nie jest to wina zlego nawilzenia, probowalismy rowniez kochac sie z zelem nawilzajacym. oprocz tego objawu, nie mam zadnych innych, co to moze byc?dodam, ze biore pigulki antkoncepcyjne.z gory dziekuje za odpowiedz:)
pozdrawiam:)

Re: co to moze byc?
Autor: dr Tomaszewski (IP zapamiętane)
Data: 22 pa¼ 2007 - 08:10:27

Dolegliwości bólowe związane z głęboką immisją prącia najcześciej sugerują problem dotyczący miednicy mniejszej. Może być to związana z gwałtownością ruchów frykcyjnych i "wypychaniem" narzadu rodnego przez prącie do jamy brzusznej. Pacjentka ma wtedy wrażenie zbliżone do dolegliwości związanych z uderzeniem w powłoki brzucha. Taka sytuacja jest normalna i dotyczy dużego odsetka kobiet. Jeżeli wcześniej taka sytuacja u Pani nie występowała to sugeruję wizytę u lekarza. Niekiedy ból przy głebokiej immisji sugeruje procesy chorobowe np. endometriozę, PID lub chorobę zrostową. Niekiedy działanie drażniące może mieć też ejakulat, zwłaszcza jeżeli doszło do urazu mechanicznego. Pozdrawiam.

Data: 22 pa¼ 2007 - 13:12:52

hmm...chcialam wytlumaczyc, ze to jest raczej mniej bol, a bardziej pieczenie, cos jak obtarte kolano, jak sie przewrocimy. to zupelnie inne wrazenie niz udezanie w powloki brzucha. ale bardzo dziekuje za informacje, ze to moze podrazniac ejakulat. faktycznie moze gdzies jestem podrazniona i to to przeszkadza. znaczy teraz powinnam raczej unikac stosunkow? jak szybko takie podraznienia sie goja?
i chcialam sie jeszcze dowiedziec, czy to prawda, ze po 3 latach brania pigulek nalezy je odstawic, a przynajmniej zrobic przerwe?

Data: 23 pa¼ 2007 - 08:16:07

Co do tabletek to Pani decyduje o długości ich stosowania. Nie ma racjonalnych przesłanek, aby robić przerwy w ich stosowaniu o ile nieplanowana ciaża jest dla Pani problemem. Co do nasienia, po prostu proszę sprobować wspołżycia z użyciem prezerwatywy. Nasienie pozostanie w prezerwatywie. Jeżeli dolegliwości ustapią to będzie Pani znała przyczynę.
Pozdrawiam.

Data: 23 pa¼ 2007 - 14:24:14

dziekuje bardzo za odpowiedz:) tak tez zrobie, przez jakis czas bedziemy uzywac prezerwatyw i zobaczymy czy to to. a co do pigulek to sie troche uspokoilam, bo dzidzius jest w planach za jakies 1,5 roku:), a to jest wtedy ok 4 lata przyjmowania pigulek. jeszcze raz dziekuje za odpowiedzi.

Data: 26 pa¼ 2007 - 20:46:02

to tak, po 2krotnym stosunku z prezerwatywa pieczenie troche ustalo w trakcie ale i tak sie pojawilo tyle, ze po stosunku. od wczoraj zaczelo mnie lekko swedziec przy ujsciu pochwy, najbardziej to odczuwam podczas oddawania moczu, narazie stosuje clotrimazolum, ale czy to moze byc grzybica? zawsze myslalam, ze ona sie szybko rozwija, a w moim przypadku wszystko sie jakos przeciaga. na jakiej podstawie sie stwierdza grzybice? i rozumiem, ze jezeli ją mam to leczyc ma sie ze mna mąż przyjmujac jakies tabletki?

Zmieniany 1 raz/y. Ostatnio 2007-10-26 20:48 przez asdfgm.

Data: 29 pa¼ 2007 - 14:14:34

teraz obawiam sie, ze moze to byc zapalenie pecherza moczowego, albo zapalenie pochwy, czesciej niz zawsze odczuwam parcie na pecherz i oddajac mocz odczuwam nieokreslone, nieprzyjemne uczucie, dodam, ze jestem w trakcie trwania okresu. jaka jest roznica miedzy grzybica, zapaleniem pecherza, a zapaleniem pochwy? dziekuje za odpowiedz.

Zmieniany 1 raz/y. Ostatnio 2007-10-29 21:25 przez asdfgm.

Data: 02 lis 2007 - 12:47:51

Niestety nie pomogę Pani pomóc na łamach internetu. Proponuję Pani wizytę u ginekologa. Jeżeli dolegliwości dotyczą przedsionka pochwy to wskazuje to raczej na infekcje. Co do charakteru tej infekcji nie badając Pani nie mogę się wypowiedzieć. Do rozwaęenia jest grzybica, bakteryjna waginoza lub rzęsistkowica. Każdy z tych stanów leczy się odmiennie.
Odpowiednie leczenie powinno przynieść szybką poprawę. Pozdrawiam.

Data: 05 lis 2007 - 13:39:52

niestety wizyta u mojej ginekolog jest niemozliwa, nie moge sie zapisac, bo zapisy byly tylko do konca roku i juz sa wszystkie miejsca zajete, a pielegniarki nie zapisuja na przyszly rok:/ bede musiala poszukac innego ginekologa.
a czy moga wystepowac dwa schorzenia naraz? wydaje mi sie, ze to jest zapalenie pecherza, ciagle czuje parcie na pecherz (czuje jakby ktos po nim skakal). przy oddawaniu moczu, albo jak ja to nazywam, przy kropelkowaniu (bo czesto czuje, ze bardzo mi sie chce siku a jak probuje sie wysikac, to wylatuje tylko pare kropelek) czuje bol. niezgadza mi sie tylko to swedzenie przy ujsciu pochwy, tylko w miejscu od strony odbytu:/
pozdrawiam.

Data: 30 lis 2007 - 13:58:40

to tak, ginekolog stwierdzil, ze to drozdzaki i przepisal na to gynoxin dla mnie i mycosyst dla mnie i meza. niestety dolegliwosci nie przeszly, nadal odczuwam pieczenie podczas stosunku, a dodatkowo po tych tabletkach lekkie pieczenie, zaczerwienienie i opuchniecie pojawilo sie u mojego meza, na szczescie przeszlo po ok 3 dniach. moze Pan ma jakas hipoteze co to moze byc?

Data: 04 gru 2007 - 18:03:07

Oczywiście, że tak. Prawdopodobnie jest to bakteryjne a nie drożdżakowe zapalenie pochwy lub TV. Dlatego leki przeciwgrzybicze zastosowane u Pani nie przynoszą efektu. Proszę po prostu kupić pasek do oceny pH ( odczyn
pochwy) w aptece lub sklepie z odczynikami chemicznymi,. Kolor paska żółty - to grzybica, kolor paska od zielonego w kierunku brązów do niebieskiego - bakteryjne zapalenie pochwy. Kolor paska granatowy - TV. Dodatkowo na to rozpoznanie wskazuje Pani problem z pęcherzem moczowym. Nie słyszałem o grzybicy pęcherza moczowego. Pozdrawiam.

Data: 05 gru 2007 - 19:06:00

dziekuje bardzo za odpowiedz:)

Akcja: ForaWÄ…tkiSzukajZaloguj
Przykro nam, ale tylko zarejestrowane osoby mogą pisać na tym forum.