Odwiedzaj stronę, czytaj, komentuj!

Cyberseks… i płodność

Cyberseks… i płodność

Nasze recenzje: „Bez znieczulenia. Jak powstaje człowiek”

Nasze recenzje: „Bez znieczulenia. Jak powstaje człowiek”

HPV - warto zrobić test

HPV - warto zrobić test

Rak endometrium: ABC diagnostyki

Rak endometrium: ABC diagnostyki

« Powrót do ZdrowieIntymne.pl
Idź do wątku: Następny wątekNastępny
Akcja: ForaWątkiNowy wątekSzukajZaloguj
Idź do strony: <--1234567-->
Bieżąca strona: 2 z 7
Re: do dr Tomaszewskiego
Autor: kaleta1984 (IP zapamiętane)
Data: 26 maj 2010 - 15:39:13

Mam jeszcze jedno pytanie... Otóż ile jest dni płodnych zaraz po podaniu pregnylu. Czy kiedy współżyłam z mężem dopiero 4 dnia po podaniu zastrzyku jest szansa na ciążę?

Re: do dr Tomaszewskiego
Autor: Monikaaaa (IP zapamiętane)
Data: 26 maj 2010 - 20:01:09

WITAM !
Mięsiąc temu miałam wykonany zabieg usunięcia polipa endometrialnego w jamie macicy, wg aktualnego usg polip nadal jest !!!
W badaniu histo.-pat. napisano:
ENDOMETRIUM POLYPOSUM IN STADIO PROLIFERATIONIS (endometrium w fazie proliferacji, częściowo polipowate)
proszę o wytłumaczenie wyniku i o wskazówki co dalej robić !
Pozdrawiam.

Re: do dr Tomaszewskiego
Autor: Monikaaaa (IP zapamiętane)
Data: 28 maj 2010 - 18:16:19

PANIE DOKTORZE BARDZO, BARDZO PROSZĘ O ODPOWIEDŹ.
POZDRAWIAM.

Re: do dr Tomaszewskiego
Autor: dr Tomaszewski (IP zapamiętane)
Data: 07 cze 2010 - 12:19:34

ODP dla Monikaaaa:

Nic nie musi Pani robić. Wynik nie budzi niepokoju onkologicznego. Sugeruję wizytę kontrolną za rok z USG wykonanym tuż po miesiączce. Pozdrawiam.

Re: do dr Tomaszewskiego
Autor: LK m (IP zapamiętane)
Data: 07 cze 2010 - 12:31:43

Witam serdecznie! Mam pytanie do dr Tomaszewskiego. Otóż, od trzech miesięcy biorę Microgynon. Jestem teraz w środku cyklu i jestem na 99,999..% pewna ze mam owulację. W zeszłym tygodniu byłam chora na zatoki i stosowałam lek cirrus i raz-w piątek spóźniłam się z tabletką 3 godziny. Współżyłam od tego czasu. Dostałam owulacji w piątek-mam śluz, odczuwam większy popęd seksualny, czułam kłucie w lewym jajniku i mój chłopak też stwierdził że podczas stosunku jest tak jak przy owulacji. Jestem pewna że mam owulację... Co robić-Wstrzymać branie tabletek czy dalej je brać??? Co mogę zrobić by nie być w ciąży??? Bo na tabletkę 72h już za późno... Bardzo proszę o odpowiedź...
Pozdrawiam!!!

LK m

Re: do dr Tomaszewskiego
Autor: dr Tomaszewski (IP zapamiętane)
Data: 07 cze 2010 - 14:01:13

ODP dla kaleta1984:

Owulacja powinna wystąpić w ciągu 24-48 godzin od podania Pregnylu. Komórka jajowa jest zdolna do zapłodnienia 12-24 godziny. Być może było już trochę za późno, ale zobaczymy. Natura lubi czasem płatać figle. Pozdrawiam.

Re: do dr Tomaszewskiego
Autor: kaleta1984 (IP zapamiętane)
Data: 24 cze 2010 - 12:58:55

Wczoraj miałam kolejną wizytę i usg po kuracji clostilbegytem( 1 tab. przez 10 dni od 3 dnia cyklu) Okazało się że w jednym jajniku mam dwa jajeczka o wielkości 24mm gotowe do pęknięcia. Od razu tego samego dnia miałam zastrzyk z Pregnylu. Moje pytanie: czy to może oznaczać że jest szansa ciąże mnogą???Lekarz coś wspomniał,ale chce się upewnić że dobrze zrozumiałam.

Re: do dr Tomaszewskiego
Autor: kasia123 (IP zapamiętane)
Data: 25 cze 2010 - 08:13:29

Witam,

Szansa na ciażę mnoga jest, ale nie oznacza to 100% prawdopodobieństwa ciąży mnogiej.



Zmieniany 1 raz/y. Ostatnio 2010-06-25 08:14 przez kasia123.

Re: do dr Tomaszewskiego
Autor: niedowiarek (IP zapamiętane)
Data: 25 cze 2010 - 17:38:34

witam ponownie wlasnie odebralam wyniki powtornej cytologi i teraz jestem jeszcze bardziej zaniepokojonaznow mam wynik 3 grupa z ascus jakosc materialy odpowiednia komurki strefy przejsciowej obecne obraz czesciowo zatarty przez leukocyty obecnosc nieprawidlowych kom nablonkowych inne zmiany nienowotworowe zwiazane z zapaleniem w tym typowa naprawa atypowe komurki nablonka plaskiego asc nieokreslone znaczenie asc-us zalecenia powtorzenie badania po leczeniu przeciwzapalnym po probie hormonalnej czyli po leczeniu 10 dni macmirorem zmienilo sie tylko to ze nie ma zaznaczonych mikroorganizmow i zmian we florze bakteryjnej sugerujacych proces zapalny pochwy dodam ze kolposkopia wyszla dobrze tak powiedziala p doktor ktora ja wykonywala a wycinek z nadrzerki wynik erosio glandularis partim papilaris (ectropion)dostalam teraz jakies robione gobulki i mam skierowanie do szpitala na pobranie wyskrobin martwie sie czy to nie jest cos bardzo powaznego i czy nawet to czy w pore zauwarzone zeby to wyleczyc Prosze doktorze o odpowiedz i i prosze mi tez powiedziec jak Pan moze co w moim przypadku moze sie jeszcze wydarzyc gdyby ten wynik przyszedl niekorzystny dla mnie pani doktor ktora mnie leczy powiedziala ze nie mozna tego tak zostawic i trzeba poszezyc diagnostyke a lekarz ktory wyznaczal mi termin do szpitala powiedzial ze z tych wynikow wychodzi ze mam cin 3 i to nie przelewki juz sama nie wiem co mam myslec bardzo sie niepokoje czy z tego .. wyjde i bede zdrowa bardzo dziekuje ze porade pozdrawiam cieplutko

Re: do dr Tomaszewskiego
Autor: niedowiarek (IP zapamiętane)
Data: 27 cze 2010 - 09:38:54

prosze mi jeszcze powiedziec czy moze sie zdarzyc tak ze wycinki wyszly dobrze kolposkopia tez ta cytologia tak jak teraz a w wyskrobinach wyszlaby zaawansowana postac nowotworu bardzo prosze bo bardzo sie martwie jeszcze raz dziekuje

Re: do dr Tomaszewskiego
Autor: j0aska (IP zapamiętane)
Data: 27 cze 2010 - 23:37:30

witam,
jestem po koposkopii, i w trakcie oczekiwania na wyniki badania histop...
wynik cytologii:
jakość rozmazu: zadowalajacy obecne komórki kanału szyjki
ocena ogólna rozmazu: obecnosc nieprawidłowych komórek nabłonkowych
łagodne zmiany infekcyjne: bacterial vaginosis
zmany odczynowe spowodowane zapaleniem
nieprawidłowośc komórek nabłonka plaskiego- zmiany srodnablonkowe stopnia duzego HSIL

rozpoznanie kliniczne nadzerka
nadzerkę mam ja juz ponad 2 lata - nie byla leczona ?(lekarz stwierdził, ze duza)
czy mogla sie stac powodem takiego wyniku?
jakie jest prawdopodobienstwo potwierdzenia HSIL zw badaniu histo...?
bardzo prosze o rade nie rodziłam (28lat), a moje obawy narastaja wyniki za 12dni.
przyjmuje metronidazol, oraz lacibios femina
bardzo prosze o informacje.

Re: do dr Tomaszewskiego
Autor: dr Tomaszewski (IP zapamiętane)
Data: 29 cze 2010 - 11:38:17

ODP dla niedowiarek:

Proszę się nie niepokoić. Przełożenie ASCUS na PAP to właśnie 3 grupa jako standard ( do dalszej diagnostyki). Z wycinka jednak nic nie wskazuje na śródnabłonkowe nowotworzenie ( PAP III). Postępowanie może być poszerzone o wyrysowanie kanału szyjki, ale raczej proszę nie spodziewać się jakiegoś dramatu. Sugeruję rozważenie krioterapii lub LEEP i 2 kontrolne rozmazy cytoonkologiczne w odstępie 6 miesięcy. Pozdrawiam.

Re: do dr Tomaszewskiego
Autor: dr Tomaszewski (IP zapamiętane)
Data: 05 lip 2010 - 12:03:08

ODP dla j0aska:

Pani wynik wskazuje być może na infekcję wirusem HPV. Musi Pani przejść standardową procedurę diagnostyczną. Sugeruję zgłoszenie się po leczeniu, które zostało Pani zaordynowane do oceny kolposkopowej szyjki macicy. W zależności od wyniku lekarz zadecyduje o postępowaniu - od pobrania wycinków i wyrysowania kanału szyjki macicy lub o postępowaniu wyczekującym i kontrolnych rozmazach w odstępie 6 miesięcy. Pozdrawiam.

Re: do dr Tomaszewskiego
Autor: j0aska (IP zapamiętane)
Data: 05 lip 2010 - 17:28:03

dzis odebrałam wynik badania histo...
charakter zmiany pierwotna
rozpoznanie kliniczne.
nadzerka szyjki macicy, obraz kolposkopowy satysfakcjonujący podejrzany BV.OM-01/06/10
rozpoznanie
1. brak materiału
2. błona sluzowa szyjki macicy pokryta nabłonkiem pararepidedmoidalnym z cechami dysplazji dużego stopnia CIN III

w srode- 7 czerwca 2010 konizacja.
lekarz polecił test na obecnosc HPV.
czy to nie za szybko na zabieg?

Re: do dr Tomaszewskiego
Autor: dr Tomaszewski (IP zapamiętane)
Data: 06 lip 2010 - 13:30:51

ODP dla j0aska:

Nie. Jest to właściwe postępowanie lecznicze w Pani konkretnym wypadku, które nie powinno mieć większego znaczenia na Pani płodność, a zarazem da Pani pewnoc, że potencjalnie groźna zmiana na szyjce zostanie usunięta. Pozdrawiam.

Re: do dr Tomaszewskiego
Autor: j0aska (IP zapamiętane)
Data: 28 lip 2010 - 23:20:10

witam,
odebrałam wyniki po konizacji:
Rozpoznanie:CINIII

preparaty:11 rodzajów

rozpoznanie:
dysplazja stopnia duzego w nabłonku płaskim ujscia zewnętrznego kanału szyjki macicy. CIN III. zmianom dysplastycznym towarzyszy infekcja wirusowa HPV w przylegajacym nabłonku płaskim.
marginesy operacyjne (kanału oraz obwodowej czesci tarczy) bez zmian histoonkologicznych - wyciete doszczetnie.

opis makroskopowy:
stozek szyjki macicy 0,8 cm, tarcza srednicy 2,5cm. osobno w naczyniu 3 fragmenty sr. 1cm kazdy

wczoraj podczas wizyty kontrolnej wyczułam, iz pomimo własciwych marginesów cos jest nie tak, lekarz delikatnie zasugerował, iz powinnam szybko zajsc w ciaze.

co mial na mysli lekarz, prosze o szczera odpowiedz i interpretacje tego wyniku.

Re: do dr Tomaszewskiego
Autor: ewka1210 (IP zapamiętane)
Data: 27 sie 2010 - 16:20:44

Witam .
W poniedziałek miałam robione kolkoskopie , raz byłam tylko badana a za drugim razem pobrano mi wycinki . Z pierwszego badania dostałam opis :

Tarcza części pochwowej szyjki macicy zdeformowana przez pogrubienie przedniej wargi , w całości pokryta gromnistą ektopią z licznymi pęcherzykami zastoinowymi . W odrębie nadżerki liczne naczynia nurkujące o przebiegu nie zawszezbliżonym do ujścia szyjki macicy .Nabłonek pokrywający ektopię jest cienki , jodo negatywny i po próbie octowej wskazuje nie równomierne zbielenia . Strefa transformacji dość wąska .Nabłonek wielowarstwowy płaski otaczający w zasięgu ektopię praktycznie w całości wskazuje drobne punkcikowanie po próbie jodowej . Kalkoskopia satysfakcjonująca .Obraz kolkoskopowy nie prawidłowy . Podejrzenie dysplazji dużego stopnia . Zlecono pobranie wycinków.
Czekam na wyniki z wycinków .


Proszę o pomoc ...

do dr Tomaszewskiego
Autor: mika12 (IP zapamiętane)
Data: 28 sie 2010 - 11:43:19

Mirena, czy histerektomia?
Mam 47 lat i problem z odrastającym endometrium (2 razy miałam łyżeczkowanie)wynik histopatologii: Hyperplasia endometrii atypica simplex. Problem mój polega na tym, że lekarz prowadzący skierował mnie na operacje (mam plamienia między okresem, miesiączki są czasami skąpe, a czasami odwrotnie-obfite), na macicy mięśniaka 11x8mm, a poza tym wszystko w norme. Po wizycie u 2 gin jestem w kropce, ponieważ zaproponował mi wkładkę Mirenę, mówiąc, że moje problemy z endometrium się skończą. Otóz boję się komplikacji po operacji, a z drugiej strony, jak nie pójdę na nią, a wkładka nie zadziała tak jak w ulotce (nigdy nie brałam żadnych hormonów) to nie tylko pieniądze wyrzucone w błoto, ale co gorsza jeśli komórki przeobrażą się w coś gorszego ...., to wtedy będzie prawdziwy problem.
Proszę o radę

Re: do dr Tomaszewskiego
Autor: zocha448 (IP zapamiętane)
Data: 31 sie 2010 - 09:21:03

wpisałam już ten tekst wcześniej pt. torbiel jajnika i tyłozgięcie a kolonoskopia, ale może tu będzie szybciej. Panie doktorze - co robić ?
Mam 48 lat
silne tyłozgięcie i dużą torbiel na lewym jajniku - czy można zrobic mi kolonoskopie? wyszla mi krew utajona w kale, mam 20 żelazo, hgb i płytki krwi trochę poniżej normy, za niski cholesterol, krwawienia z nosa (sporadycznie) i zmiany w jamie ustnej (nie wiem, czy nie nawrót candida...) - boję się, że skorupiak :( czy mozna w takim wypadku zrobić tomografie ? i jak zmusic lekarza do tego, żeby nie robił kolo a zrobil inne badania wskazujące czy to rak jelita czy nie ? za 2 dni jade na łyżeczkowanie macicy (obfite miesiączki i za gruba endometrioza) i tez bedę czekac na HP ... Markery CA 125 i CEA oraz białko CRP wyszły mi w normie, ale to i tak nic nie wskazuje :( a ze mna jest nieciekawie i juz siadam psychicznie, bo nie mam pieniędzy na prywatnych i musze czekac "normalnie"
Czy ktoś zna w Częstochowie lub okolicy lekarza, który weźmie niewiele ale NAPRAWDE pomoże ?

Re: do dr Tomaszewskiego
Autor: anika681 (IP zapamiętane)
Data: 31 sie 2010 - 14:33:02

Witam.
Mój wynik to Hyperplasia endometrii simplex.
Mam 36-lat i bardzo z mężem chcemy mieć drugie dziecko,lekarze prześcigają się w swoich opiniach i sposobu leczenia.
Jedno do czego są zgodni to do leku ORGAMENTIL który mam brać,w ocenie jednego to przez 4-mc non stop, albo od 19-go dnia cyklu przez 10dni,lub również od 19-go dnia cyklu ale przez 7 dni.
bardzo proszę o pomoc.

Re: do dr Tomaszewskiego
Autor: anika681 (IP zapamiętane)
Data: 31 sie 2010 - 15:01:06

Witam.
Mam pytanie,po badaniu HISTEROGRAFI czy jakoś tak to się nazywa mój wynik to:
Hiperplasia endometrii simpex.
Byłam z tym wynikiem u trzech lekarzy i każdy mówi coś innego odnośnie brania ORGAMENIL,już nie wiem kogo mam słuchać,z mężem bardzo zależy nam na drugim dziecku ma już 36-lat i zdaje sobie sprawę że no rodzenie dzieci nie zostało mi już zbyt wiele czasu,bardzo proszę pana o pomoc, jak i czy wogule mam brać ten orgamentil, może jakiś inny lek żeby pomógł w zajściu w ciąże.

Re: do dr Tomaszewskiego
Autor: dr Tomaszewski (IP zapamiętane)
Data: 08 wrz 2010 - 07:11:30

ODP dla ewka1210:

Tak więc czekamy na wynik badania histopatologicznego wycinków. Bez tego badania nie jestem w stanie się wypowiedzieć. Pozdrawiam.

Re: do dr Tomaszewskiego
Autor: dr Tomaszewski (IP zapamiętane)
Data: 08 wrz 2010 - 07:12:59

ODP dla mika12:

Rozrost atypowy endometrium to stan przednowotworowy. W moim odczuciu opcja zabiegowa jest opcja rozsądniejszą. Mirena może być stosowana, ale nigdy nie będzie miała Pani pewności, że problem definitywnie zniknie i/lub nie dojdzie wręcz do jego nasilenia lub transformacji w nowotwór. Pozdrawiam.

Re: do dr Tomaszewskiego
Autor: dr Tomaszewski (IP zapamiętane)
Data: 09 wrz 2010 - 09:50:15

ODP dla zocha448:

Nie mogę się oprzeć wrażeniu, że jest Pani pod wpływem silnych emocji. Ale reasumując:
-tyłozgięcie - to nie choroba tylko konkretne dla Pani ułożenie anatomiczne macicy. Nie ma to żadnego związku z Pani problemami i nie wymaga postępowania
- duża torbiel na lewym jajniku - ale jak duża i jaki jest jej charakter?- bez informacji z badania USG nie jestem w stanie się wypowiedzieć. Biorąc pod uwagę wynik CA 125 należy sądzić, że problem z nią związany nie budzi niepokoju onkologicznego.
- kolonoskopia, gastroskopia, rektoskopia- jeżeli jest podejrzenie krwawienia do przewodu pokarmowego rozsądnie poddać się jednemu z tych badań pod kątem wykluczenia procesu o charakterze rozrostowym w obrębie przewodu pokarmowego.
- nie wiem co to jest "skorupiak"
- nie wiem co to jest HP

Pozdrawiam.

Re: do dr Tomaszewskiego
Autor: Olimpia23 (IP zapamiętane)
Data: 09 wrz 2010 - 13:25:55

:)



Zmieniany 1 raz/y. Ostatnio 2011-07-26 06:48 przez Olimpia23.

Re: do dr Tomaszewskiego
Autor: ewa_ob (IP zapamiętane)
Data: 10 wrz 2010 - 21:31:15

Witam. Dwa lata temu stwierdzono u mnie PCO. Żeby móc zajść w ciążę brałam Yasminelle. Udało się, ale.. Dzień po porodzie doszło u mnie do zatoru płucnego i cały czas (od ośmiu miesięcy) biorę leki przeciwzakrzepowe. Czy to całkowicie wyklucza stosowanie terapii hormonalnej? Czy jest jakieś wyjście z tej sytuacji? Bo nasilają mi się objawy PCO. W ciągu 4 miesięcy przytyłam 15 kilo a cykle miesiączkowe wydłużają mi się już do 50 dni. No i te owłosienie. Mój ginekolog zaproponował mi zastosowanie wkładki Mirena, ale nie jest do końca pewny. Proszę o pomoc. Ja chcę (normalnie) żyć.

Re: do dr Tomaszewskiego
Autor: kika029 (IP zapamiętane)
Data: 11 wrz 2010 - 23:44:47

dzien dobry
panie doktorze mam pytanie przez 17 lat zazywalam tabletki antykoncepcyjne teraz od lipca zaprzestalam okres miala 23 lipca 14 sierpnia wspolzylam z mezem i pekla prezerwatywa ale 16 sierpnia dostalam okres po skonczonej miesiaczce jakis tydzien mialam plamienia 2 dni teraz 9 wrzesnia powinnam dostac okres i nie mam czy jest mozliwa ciaza czy tylko sa to problemy hormonalne prosze o odp dziekiuje

Re: do dr Tomaszewskiego
Autor: dr Tomaszewski (IP zapamiętane)
Data: 15 wrz 2010 - 12:22:02

ODP dla ewa_ob:

Niestety. Zgodnie z moja najlepszą wiedzą i wytycznymi WHO i UKMEC z 2009 roku tego typu schorzenie w wywiadzie całkowicie dyskwalifikuje Panią z hormonalnych metod regulacji poczęć. Co do problemów z androgenizacją. Alternatywą są doustne leki p/cukrzycowe i spironol. Pozdrawiam.

Re: do dr Tomaszewskiego
Autor: Józefina (IP zapamiętane)
Data: 15 wrz 2010 - 12:32:50

Witam!
Mam problem. Mam stwierdzoną niepłodność wtórną. O pierwsze dziecko staraliśmy się z mężem rok i po stymulacji clo (jeden miesiąc) zaszłam w ciążę. Córeczkę urodziłam przez c w terminie (ułożenie pośladkowe). Przed ciążą i w trakcie ciąży miałam usuwane polipy z szyjki macicy. Po roku i 3miesiącach zaszłam w kolejną ciążę, w sposób naturalny, którą poroniłam w 8 tyg. Minęły dwa lat kolejnych starań (badania robione podczas tego czasu: HSG-drożne, Histeroskopia- bez zmian, TSH-w normie,Prolaktyna-w normie,CA 125-38,28 lekko podwyższony). Zdecydowaliśmy się na inseminację. Mianowicie: przed inseminacja byłam stymulowana clo i w 14 dc o godzinie 20 miałam podany ovitrelle ,w 15 dc (do południa) miałam robioną inseminację i w 16 dc (do południa) dwa jajeczka były już pęknięte, a jedno miało 21 mm. W piątym dniu po podaniu zaczęłam plamić (lekko -kolor różowy, beżowy), tydzień po miałam krwawienie które trwało może 3 godziny (ciemno brązowa krew), później przerodziło się to w brązowe plamienie i tak jest do dziś. Czy mógłby Pan Doktor pomóc mi wyjaśnić o co chodzi? Zwykle mam cykle ok 33 dniowe. Czy mam rozumieć, że inseminacja zakończyła się niepowodzeniem?

Re: do dr Tomaszewskiego
Autor: ewa_ob (IP zapamiętane)
Data: 15 wrz 2010 - 21:16:47

Dziękuje za odpowiedz odnośnie zatoru i terapii hormonalnej. Tego się obawiałam. W takim razie jakie są szanse na uniknięcie raka trzonu macicy w przyszłości? Bo mój lekarz twierdzi, że jeśli jajniki nie są blokowane przy PCO to w ciągu dziesięciu lat może skończyć się właśnie rakiem. I czy mam jakiekolwiek szanse na drugie dziecko? Bardzo proszę o odpowiedz.

Idź do strony: <--1234567-->
Bieżąca strona: 2 z 7


Przykro nam, ale tylko zarejestrowane osoby mogą pisać na tym forum.