Idź do wÄ…tku: <---->
Akcja: ForaWÄ…tkiNowy wÄ…tekSzukajZaloguj
Antykoncepcja
Autor: evelinka (IP zapamiętane)
Data: 06 Mar 2008 - 19:25:32

Witam!
Piszę w sprawie antykoncepcji. Miałam nieregularny okres a już wspołzylam i ginekolog zapisal mi tebletki antykoncepcyjne NOVYNETTE. Nigdy wczesniej nie brałam zadnej antykoncepcji. Powiedzial mi ze pierwszą tabletkę mam wziąść w 1 dniu cyklu. Natomiast na ulotce jest napisane, że jesli w tym pierwszym dniu cyklu już wystapi krwawienie to nalezy wziąść w 5 dniu bez względu na to czy krwawienie ustapiło czy nie. Gdy miałam nie regularne miesiaczki nie wiedziałam kiedy bede miała pierwszy dzien cyklu... Kiedy tak naprawde bierze sie pierwszą tabletke antykoncepcyjną? Boje sie, że jak bede zle je brala bede miała problemy z zajsciem w ciaże! :(

Re: Antykoncepcja
Autor: agnieszkag (IP zapamiętane)
Data: 07 Mar 2008 - 08:49:25

evelinka,
Pierwszy dzień cyklu to pierwszy dzień miesiączki, nawet jak masz nieregularne miesiaczki to zawsze pierwszym dniem cyklu jest pierwszy dzień krwawienia i właśnie w tym dniu powinnaś przyjąć pierwsza tabletkę. Jeśli chodzi o treści przytoczone z ulotki to podejrzewam, że chodziło tu o rozpoczęcie kolejnego opakowania po 7 dniowej przerwie. Kolejne opakowanie zaczynasz po 7 dniach przerwy niezależnie od tego czy krwawienie w tej przerwie wystąpiło czy nie, a jeśli krwawienie wystapiło to rozpoczynasz nowe opakowanie niezależnie od tego czy się zakończyło czy nie. kiedy rozpoczynasz stosowanie antykoncepcji hormonalnej to w pierwszych cyklach mogą występować niewielkie krwawienia lub plamienia oprócz krwawienia w przerwie,a jesli chodzi o krwawienie wyst. w przerwie to może się ono nie pojawić. jest to zupełnie normalne. Tabletki anty przyczyniają się do infekcji intymnych (przeczytaj w ulotce skutki uboczne) dlatego radzę stosuj jednocześnie z tabsami probiotyk dla kobiet (sama stosuje LaciBios femina), uzupełnia i utrzymuje prawidłowa mikroflore pochwy. Pozdrawiam!

Autor: Joanna01 (IP zapamiętane)
Data: 07 Mar 2008 - 12:19:27

a chciała sie spytać ile mniej wiecej kosztuje LaciBios femina? i na jak długo starcza?

Autor: Nina (IP zapamiętane)
Data: 07 Mar 2008 - 12:35:55

Joasiu, z mojego rozeznania zakupowego wynika, że jest on w granichach 21PLN za opakowanie [ to zależy od apteki]. Ja często kupuję w internetowych bo jest po prostu taniej niż w zwykłych. LaciBios femina jest po 10kps a dawkowanie to 1 kapsułka dziennie. Jak biorę profilatycznie czyli dla zdrowia to biorę sobie 1 opakowanie na miesiąc czyli przez 10 dni [ zaczynam tak na 8 dni przed okresem, bo wtedy jak wiesz następuję drastyczna zmiana pH pochwy i łatwiej coś "złapać"], i tak stosuję przez kolejne miesiące. Oczywiście schamat ulega zmianie gdy biorę antybiotyki [ lub jakieś leki p/grzybicze ]bo wtedy to obowiązkowo 20-30 dni. Doadatkowo dłużej biorę jak jadę na wakacje, bo wtedy to nigdy nie wiesz co Ci się może przytrafić, zmiana miejsca, diety, no i z higieną intymną czasami trudność. Tobie też polecam ten schemat. 21PLN na miesiąc jako inwestycja w zdrowie to niewiele, a preparat sprawdzony i suteczny więc na prawdę warto. Nina

Autor: Joanna01 (IP zapamiętane)
Data: 07 Mar 2008 - 20:21:53

chyba będę musiała spróbować :)

Data: 07 Mar 2008 - 20:27:05

Spróbuj a na pewno będziesz zadowolona i zdrowa. I o to chodzi. Pozdrawiam cieplutko Nina

Autor: dr Tomaszewski (IP zapamiętane)
Data: 08 Mar 2008 - 19:25:16

ODP Ewelinka

Jest Pani zabezpieczona antykoncepcyjnie od 7 tabletki z pierwszego opakowania również w okresie 7 dniowej przerwy, ale w momencie kiedy rozpoczyna Pani przyjmowanie leku w pierwszym dniu cyklu. Nie wymaga Pani dodatkowej formy zabezpieczenia. Ryzyko ciąży wynosi 1 dziecko na 700 lat regularnego współżycia. Jeżeli jednak ropozczyna Pani przyjmowanie leku w jakimkolwiek innym dniu cyklu musi Pani zabezpieczyć się dodatkowo przez
pierwszych 7 ( do 5 dnia cyklu) lub 14 dni ( po 7 dniu cyklu) stosowania
antykoncepcji np prezerwatywÄ….

Już w następnym cyklu po odstawieniu tabletek może Pani zachodzić w ciążę.
Proszę pamiętać tylko o tym, że pierwsze dwa lub trzy cykle mogą być nieregularne. Stosowanie przez Panią tabletki nie ma żadnego znaczenia jeżeli chodzi o dobrostan Pani dziecka. Tylko u jednej na 100 kobiet stosujących tabletkę powrót do cyklu może wymagać farmakologicznej indukcji jajeczkowania. Pozdrawiam.

Zmieniany 1 raz/y. Ostatnio 2008-03-08 19:57 przez smerfetka.

Data: 08 Mar 2008 - 19:54:14

Witaj evelinka, jak widzę nasz lekarz dał Ci wyczerpującą odpowiedź, więc możesz być spokojna. Pozdrawiam

Data: 09 Mar 2008 - 21:59:02

Bardzo dziekuje za odpowiedz! ja czesto mam infekcje pochwy praktycznie od momentu kiedy zaczelam brac antykoncepcje... Przyplatała mi sie nawet drożdzyca ale juz ja wyleczylam i zrobilam wymaz niby bylo ok a po paru dniach znow widze na swojej bieliznie dziwna wydzieline nawet czasem z lekka domieszka krwi :( i bole podbrzusza szczególnie przy stosunku. martwie sie bo po skonczeniu studiów (za rok) chciałabym sie starać o dziecko z moim facetem i bardzo sie martwie ze bede miala jakies problemy albo nie daj boże tyle sie teram mowi o raku szyjki macicy. akutalnie biore priobiotyk Provag. Pozdawiam wszystkich

Autor: agnieszkag (IP zapamiętane)
Data: 10 Mar 2008 - 07:38:14

Evelinka,
Co do tego Provagu to ja mam mieszane uczucia, czytałam dużo nt probiotyków i znalazłam tez badania przeprowadzone na szczepach bakteryjnych zawartych w tym własnie preparacie, okazało się, że przeprowadzone one zostały na zdrowych kobietach a efekty widoczne były nie wcześniej niz po 50 dniach stosowania. Mnie to nie przekonuje. Jestem za sprawdzonymi preparatami dlatego wybrałam LaciBios femina, szczepy zawarte w Lf mają działanie potwierdzone licznymi badaniami naukowymi (znalazłam ich mnóstwo w necie, niestety tylko po ang). Zresztą co Ci będe pisać o badaniach - przetestowałam na sobie (stosuje juz ponad rok) i jestem bardzo zadowolona, nawet ostnio czasem chodzę na basen, co kiedyś było nie do pomyślenia - od razu infekcja. Korzystaj z doświadczeń koleżanki, kup sprawdzony probiotyk jakim jest LaciBios femina i łykaj na zdrowie;)Pozdrawiam!

Data: 10 Mar 2008 - 07:48:32

Ewelinka, skąd wiesz że Twój problem to drożdżyca? Mialaś robioną diagnoistykę w tym kierunku która bezsprzecznie potwierdziła drożdżycę? Czy diagnoza byla postawiona "na oko" i tak potem byłaś leczona? Bóle podczas stosunku i wydzielina ewidentnie wskazują na infekcję. Kup w aptece zwykłe papierki lakmusowe, wprowadż jeden do pochwy i zbadaj samodzielnie pH. Zobacz na jaki kolor się zabarwi. Opisz mi wynik to będziemy myśleć. Opisz też dokładnie twoje upławy, jaki mają kolor, konsystencję, zapach etc.
Rak szyjki nie ma tu nic do rzeczy, ale nie leczona infekcja przechodzi w postać utajona lub przetrwałą i prowadzi do niepłodności. I tu rzeczywiście moze byc problem. Provag niestety nie ma badań, które potwierdzałyby jego skutecznosć w leczeniu infekcji intymnych, żadnych. Dla mnie szkoda na niego pieniędzy. Jak myślisz o swoim zdrowiu to staraj się proszę wybierać preparaty, które mają solidne dane naukowe za sobą, badania kliniczne potwierdzajace skuteczność bo wtedy masz pewność, że ci pomogą. Z tego co wiem trzeba wziąść aż 6 opakowań proVagu aby odczuć jakąkolwiek poprawę. Dla mnie to dość wątpliwe bo oznacza, że coś z tymi szczepami jest nie tak tzn nie kolonizują jelita, stąd bardzo trudno dotrzeć im i skolonizować pochwę. A infekcja w tym czasie trwa i rozwija sie w najlepsze. Mój gin go nie poleca. Z własnego doświadczenia polecam Lacibios feminę, efekty zauważyłam już po tygodniu, 10 dniach. A jestem weteranką infkercji intymnych jak Ty - 2 lata walki. I udało się. Oprócz zastosowanego leczenia [ z tym, że mój piewrszy gin leczył mnie na grzybicę a ja miałam zakażenie bakteryjne pochwy !] stosowałam regularnie lacibios feminę. I teraz tez ją stosuję bo jestem zdrowa i chcę byc zdrowa. Szczepy probiotyczne w niej zawarte mnóstwo badań [ znalazłam masę po ang.], oczytałam sie i wiem że to wiarygodny i sprawdzony produkt. Lubię wiedzieć co stosuję, a jak nic nie mogę obiektywnego zlaeść n/t produktu to sorry ale mu nie ufam. Tak jest z tym który stosujesz. Ale wybór należy do Ciebie. Napisz jak zrobisz oznaczenie.
Pozdrawiam Nina

Autor: mandocha (IP zapamiętane)
Data: 11 Mar 2008 - 09:03:03

to jak dlugo trzeba stosowac LF,by byly efekty,ja stosuje juz3mca i efektow zadnych,znowu mam infekcje,to moze i dziala ale nie na kazda z nas.

Data: 11 Mar 2008 - 09:18:32

Witaj Mandocha, żeby móc odpowiedzieć na Twoje pytanie potrzebna jest najpierw odpowiedź na inne a mianowicie czy byłaś przeleczona lekami w kierunku wyeliminowania infekcji [ oczywiście mam tu na myśli, że zostałaś prawidłowo zdiagnozowana]. Lacibios femina to probiotyk, a nie antybiotyk czy lek p/grzybiczy działa wraz z w/w lekami i wspomaga ich działanie. Sam samodzielnie nie wyleczy infekcji. Ponadto trzeba się zastanowić czy nie jesteś osobą u której występuje postać nawrotowa infekcji/przetrwała bo wtedy leczenie chemioterpautykami jest przez minimum 6 miesięcy. No ale to musisz Ty napisać. Po drugie czasami partner jest nosicielem i on zaraża powtórnie partnerkę. Prawdą jest też że każda z nas jest inna i każdy lek działa na nas inaaczej tzn, w innym czasie. U mnie terapia skojarzona lek+ lacibios femina przyniosła efekty już po 30 dniach. Pozbyłam się infekcji i odpukać od ponad roku jest b.dobrze. feminę stosuję nadal bardzo regularnie bo niestety byłam wcześniej podatna na infekcje. Gdybyś chciała uzyskać więcej informacji napisz proszę dokładniej o swoim problemie. Pozdrawiam ciepło.

Data: 11 Mar 2008 - 16:11:25

Dzieki Nino za rade napewno kupie papierki lakmusowe i zbadam pH. Własnie diagnoza byla postawiona "na oko"... dostałam jakies tabletki doustne i dopochwowe dla siebie i doustne dla mojego faceta. po wymazie lekarz stwierdził ze już jest ok. ale uplawy dalej sa. jakies 2 lata temu przy cytologii wyszlo ze mam zesistek i moze to "on" powoduje te infekcje. zmienilam lekarza bo tamten chyba mial mnie dosc wogle mnie nie badal tylko przepisywal to samo bo mowil ze widocznie za mala dawka. ten natomist zmienil mi tabletki anty na Microgynon i do tego dał mi jakies opakowanie 4 tabletek ktore mialam wziasc naraz (nie pamietam niestety nazwy). wczoraj je wzielam i mam nadzieje ze cos pomoga. Ciesze sie że juz sie wyleczylaś :) zeby wszystkim sie udalo bo to naprawde nie przyjemna sprawa z tymi infekcjami. a może ktoś zna dobrego lekarza w Szczecinie? tylko ze ja nie chodze prywatnie bo nie bardzo mnie stac jak musze chodzic dosc czesto...

Data: 11 Mar 2008 - 20:13:04

Evelinka, mam dwa pytania i to ważne. Napisz mi czy Ty chorowałaś czy chorujesz na rzęsistka pochwowego? [ to 100% pewna diagnoza?] Czy w czasie choroby - rzęsistkowicy Twój partner był też leczony? Czy to ten sam partner, z którym jesteś obecnie? Jakie tabletki wzięłaś wczoraj [ podaj mi ich nazwę], na co je miałaś przepisane? To ważne. Pytam bo rzęsistkowica to grożna choroba należąca do tzw. chorób przenoszonych drogą płciową i wymaga bezwzględnego leczenia obu partnerów, wyleczenia i diagnostyki po leczeniu. Nie leczona prowadzi do tragicznych skutków. Proszę odpowiedz na pytania. Pozdrawiam Nina ps. z lekarzem cos pomogę. popytam znajomych

Data: 11 Mar 2008 - 22:21:25

Nino nie wiem czy jeszcze go mam. a jakie sa skutki nie leczenia? wiesz co to bylo ok 2 lat temu jak mialam robiona poraz pierwszy cytologie wiec ciezko mi powiedziec co bralam... napewno jesli wciaz bede miala problemy z infekcja ten lekarz do ktorego sie przepisalam zrobi mi cytologie bo sam mowil ze moze "go" nie wyleczylam. a tabletki ktore wzielam wczoraj dostalam wlasnie na infekcje nie pamietam nazwy chyba cos na T... tam byly 4 tabletki ktore mialam wziąść jednorazowo. a mojego obecnego partnera wyslalam do urologa ale jeszcze czeka na termin. Dzieki wielkie :)

Data: 12 Mar 2008 - 07:16:20

Evekinka, poniżej podaję Ci informacje o rzęsistkowicy:
Rzęsistkowica – zakażenie rzęsistkiem pochwowym - należy do najczęściej występujących chorób pasożytniczych w Europie. Przenoszona jest prawie wyłącznie w czasie stosunku płciowego, rzadko poprzez używanie łaźni publicznych, sauny, toalety czy wspólnego ręcznika. Zakażenie rzęsistkiem pochwowym zdarza się także u małych dzieci - najprawdopodobniej z powodu nieprzestrzegania zasad higieny przez dorosłych.

Choroba ta jest rozpoznawana znacznie rzadziej u mężczyzn niż u kobiet, dla których częstość jej występowania w okresie aktywności seksualnej wynosi ponad 20%.

Rzęsistkowica u kobiet przejawia się poprzez zapalenie pochwy, żółtozieloną wydzieliną oraz odczuwalne jest pieczenie sromu. W przypadku mężczyzn pojawia się mleczny wyciek z cewki moczowej (przed porannym oddaniem moczu), uczucie pieczenia zwłaszcza w miejscu ujścia cewki moczowej i częste parcie na mocz.

Główną przyczyną pojawiania się choroby jest zakażenie pasożytami.

Nie leczona choroba może doprowadzić w przypadku kobiet do przewlekłego zakażenia pochwy, zapalenia gruczołów Bartholina oraz zapalenia pęcherza, zaś u mężczyzn zapalenie żołędzi i gruczołu krokowego.

Podstawowymi zasadami aby ustrzec się przed rzęsistkowicą jest:

higiena narządów płciowych,
używanie prezerwatyw podczas stosunków seksualnych

I mam prośbę: odnajdź nazwę leku który wzięłaś, na pewno jest napisana w twojej książeczce z receptami. Po drugie co prędzej idż na wymaz z pochwy - biocenoza pochwy, to badanie pokaże nam co w niej mieszka - już dawno lekarz powinien Ci go zlecić. Bo jesli od 2 lat chorujesz na rzęsistkowicę i lekarz tak lekko do tego podchodzi to to jest jakiś absurd. To poważna choroba a nie katar. Twój partner może iść też do dermatologa - wenerologa, może u niego będzie prędzej możliwa wizyta. Infekcje intymne u mężczyzm leczy właśnie ten ostani. Pozdrawiam cieplutko Nina

Akcja: ForaWÄ…tkiSzukajZaloguj
Przykro nam, ale tylko zarejestrowane osoby mogą pisać na tym forum.