Odwiedzaj stronę, czytaj, komentuj!

Zmęczenie – jesienne przesilenie czy objaw poważnej choroby?

Zmęczenie – jesienne przesilenie czy objaw poważnej choroby?

Po co nam kwas foliowy?

Po co nam kwas foliowy?

Konflikt serologiczny – co warto wiedzieć?

Konflikt serologiczny – co warto wiedzieć?

Projekt ciąża. Jak przygotować organizm?

Projekt ciąża. Jak przygotować organizm?

« Powrót do ZdrowieIntymne.pl
Idź do wątku: Następny wątekNastępny
Akcja: ForaWątkiNowy wątekSzukajZaloguj
prośba o interpretacje wyników badań
Autor: Merlin (IP zapamiętane)
Data: 24 wrz 2010 - 09:22:38

Witam,
Bardzo prosze o interperetacje badań.
W 2006 roku byłam na koagulacjii szyjki macicy rozpoznanie wstepne CINI , CIN II. Po zabiebu otrzymałam wynik badania histopatologicznego : Mikroskopowo: Stożek pokryty nabłonkiem paraepidermoidalnym z cechami rozrostu akantonicznego, hiperkeratoza miejscami z cechami popbudzenia warstwy podstawnej nabłonka oraz drobnym ogniskiem dysplazji stopnia małego CIN I. W podścielisku nacieki zapalne z komórek jednojardowych. Granica Cięcia chirurgicznego przebiega w obrebie nabłonka bez cięć dysplazji.

Obecniw od ok 6 miesięcy mami samoistne krwawienia między miesiączkowe i po stosunku. Zostałam skierowana na Kolposkopię.
Obraz kolposkopowy : lekko zapalnyniesatyskwakcjonujący ( nie widziałem SCJ na wardze Tylniej- w kanale) stan po koagulacji Niepodejjrzany onkologicznie Opis : upławy krwiste- dośc obfite Tarczę części pochwowej pokrywa prawidłowyjodododatni nabłonek wielowarstwowy płaski z wyjątkiem: 1. na G11 3 mm pole jodoujemnie o ostrych granicach oddalone ok 1 cm od ujścia,2. G3 zmiany mogące odpowiadać ektopii endometrialnej - do punktowej elektrokoagulacji ( mozna pobrac wycinek ) na G 12 dwo pole erosio vera krwawiące mogace byc również ektopią endometrialną. Próba z kwasem octowym prawidłowa, niepodejrzana Nie stwierdzono podejrzanych onkologicznie długotrwałych wtórnych zabień, punkcikowania,mozaiki lub atopowych naczyń Jedynie zapalne delikatne punkcikowanie. Dziś byłam u lekarza i Olbatryl i steolinie. Bardzo prosze o informacje czy jest to niepokojące.

Prośba o interpretacje wyników badań :(
Autor: o0Mystery0o (IP zapamiętane)
Data: 25 wrz 2010 - 01:38:36

Witam, Bardzo proszę o pomoc. Jestem załamana moimi ostatnimi wynikami badań ginekologicznych. Moja nie ciekawa historia rozpoczęła się parę miesięcy temu. Z powodu spóźniającej się miesiączki udałam się do lekarza. Po zbadaniu lekarz stwierdził stan zapalny, miałam wykonane także USG na życzenie, które nic złego nie wykazało a następnie cytologię. Oto jej wynik: Rozmaz nieprawidłowy, zapalenie, CIN I, cechy infekcji HPV. GR.III Zalecenia: badanie histopatologiczne. Po upłynięciu 1,5 miesiąca z zalecenie lekarza wykonałam kolejną cytologię, jej wynik: rozmaz nie w pełni zadowalający, duży odczyn zapalny, CIN I, cechy HPV. UWAGI: Obecne są pojedyńcze komórki nabłonka płaskiego, zmiany śródnabłonka małego stopnia. GR.III Zalecenia: powtórne badanie cytologiczne po leczeniu zapalnym. Lekarz zapisał mi MACMIROR complex 500, wybrałam lek zgodnie z zaleceniem. Lekarz zalecił także wykonanie testu na obecność wirusa HPV(40-sto genotypowego). Jego wynik: UJEMNY. Konsultowałam wyniki z innym lekarzem, ten zalecił wykonanie kolejnej cytologi, nie jak dotąd w gabinecie prywatnym lecz w przychodni w celu ewentualnego wejścia mojej osoby w profilaktyczny program badań. Cytologię wykonałam, obecnie czekam na wynik. Aby przyspieszyć całą procedurę postanowiłam na własną rękę zrobić kolposkopię. Jej wynik: Satysfakcjonująca. Niewielka ektopia gruczołowa. Na wardze tylnej pola mozaiki prostej i punkcikowania prostego. Podobne na wardze sromowej przedniej na godz. 11,1. Po zakontrastowaniu 3% kwasem octowym zbielenie obejmujące praktycznie całą tarczę cz. pochwowej szyjki macicy o ostrych obrysach. DGN: Zmiany na tarczy sugerują CIN. Zalecenie: Pobranie wycinków pod kontrolą kolposkopu i ocena histopatologiczna. Serdecznie proszę o interpretację wyniku kolposkopii oraz podzielenie się ze mną swoimi spostrzeżeniami dotyczącymi moich wyników badań. Z góry Dziękuję!

Re: Prośba o interpretacje wyników badań :(
Autor: dr Tomaszewski (IP zapamiętane)
Data: 14 paź 2010 - 13:19:26

ODP dla o0Mystery0o:

Proszę więc tak bardzo się nie niepokoić. Wyda się to Pani dziwne, ale nie wszystkie CIN wymagają leczenia, ale wymagają weryfikacji rozmazu cytologicznego, jeżeli był on podstawą do takiego rozpoznania. W Pani przypadku jest Pani po kolposkopii i typowaniu HPV. Sugeruję więc pobranie wycinka celowanego i zdrapki z kanału szyjki macicy. Najprawdopodobniej wynik hist-pat rozwiej Pani niepokój. A leczenie będzie uzależnione od wyniku, Pani wieku, planów na płodność, a tak naprawdę- stopnia nasilenia emocji na tle leku przed choroba, o której Pani wie, że może być groźna, ale wcale nie musi u Pani wystąpić. Pozdrawiam.

Re: prośba o interpretacje wyników badań
Autor: dr Tomaszewski (IP zapamiętane)
Data: 14 paź 2010 - 14:16:49

ODP dla Merlin:

Opisane przez Panią wyniki nie budzą niepokoju onkologicznego. Pozdrawiam.

Re: prośba o interpretacje wyników badań
Autor: Kaśka2009 (IP zapamiętane)
Data: 07 lis 2010 - 13:01:07

Proszę o interpretację wyników czy aby wszytko jest ok, są to badania które miałam wykonać przy podjęciu decyzji o ciąży:
Morfologia
WBC 6 tys/ul (3,8-10,0)
RBC 4,34 mln/ul (3,7-5.1)
HGB 12,1 g/dl (12-16)
HCT 36,9 % (37-47) L
MCV 85,02 fl (80-99)
MCH 27,9 pg (27-35)
MCHC 32,8 g/dl (32-37)
PLT 276 tys/ul (140-440)
LYMPH 33,3% (20-45) limfocyty
inne 11% (1-12)
NEUT 55,7% (40-70)
LYMPH 2tys/ul (0,8-4,5)
inne 0,7tys/ul (0,04-1,2)
NEUT 3,3 tys/ul (1,5-7,0)
RDW-CW 13,2%
PWD 9,9fl
MPV 8,92fl
P-LCR 17,6%

Mocz-analiza ogólna
kolor - żółty
przejrzystość - przejrzysty
glukoza - nieobecna
bilirubina - nieobecna
ketony - nieobecne
pH - 5
ciężar własciwy - 1,029 kg/l (1,010-1,030)
białko - nieobecne
urobilinogen - w normie
erytrocyty - nieobecne
azotyny - nieobecne
osad moczu:
leukocyty 1-3 w pw. (0-5)
nabłonki płaskie nieliczne - nieliczne w prep
bakterie - nielicznew prep.
pasma śluzu - d liczne w prep
kryszt.szczaw. wapnia - nieliczne w prep.

Glukoza 5,5 mmol/l (3,9-6,4)

Toxoplazma IgG <5,00 UL/ml (wynik ujemny ponizej 6,5)
Toxoplazma IGM 0,041 S/CO (wynik ujemny 0,0-0,9)
CMV IgG 0,131 S/CO (wynik ujemny 0,0-0,9)
CMV IgM 0,094 S/CO (wynik ujemny 0,0-0,9)

Z góry dziękuję za odpowiedz

Re: prośba o interpretacje wyników badań
Autor: kciusia (IP zapamiętane)
Data: 08 lis 2010 - 09:30:05

Witam,

proszę o interpretację wyniku:

Wynik badania:
Makr. I - 3 owalne fragmenty kruchej, bladoróżowej tkanki śr. od 0,2 do 0,4cm.

Mikr. I - Erosio glandularis (ectropion) semiepithelisata portionis vaginalis coli uteri.
Metaplasia plana endocervicis.
Focus parvus probabiliter dysplasiae levi gradu epithelii paraepidemalis portionis vaginalis colli uteri.
II - Structura histologica endocervicis normalis.


Dziękuje.

Re: prośba o interpretacje wyników badań
Autor: kciusia (IP zapamiętane)
Data: 08 lis 2010 - 09:30:36

Witam,

proszę o interpretację wyniku:

Wynik badania:
Makr. I - 3 owalne fragmenty kruchej, bladoróżowej tkanki śr. od 0,2 do 0,4cm.

Mikr. I - Erosio glandularis (ectropion) semiepithelisata portionis vaginalis coli uteri.
Metaplasia plana endocervicis.
Focus parvus probabiliter dysplasiae levi gradu epithelii paraepidermalis portionis vaginalis colli uteri.
II - Structura histologica endocervicis normalis.


Jeszcze raz przesyłam ... paraepidermalis*

Dziękuje.

Re: prośba o interpretacje wyników badań
Autor: AgnieszkaJ (IP zapamiętane)
Data: 18 lis 2010 - 08:34:23

Proszę o interpretację wyników:

Szyjka:
Leukokeratosis
Signa infectionis HPV-Condyloma inversum
Trzon:
Endometrium inactivum

Z góry dziękuję.

Re: prośba o interpretacje wyników badań
Autor: dr Tomaszewski (IP zapamiętane)
Data: 22 lis 2010 - 11:55:00

ODP dla Kaśka2009:

Wyniki nie budzą żadnych wątpliwości co do możliwości starania się przez Panią o dziecko. Pozdrawiam.

Re: prośba o interpretacje wyników badań
Autor: ismena28 (IP zapamiętane)
Data: 12 sty 2011 - 15:04:38

bardzo prosze mi powiedziec czy co te wynik histopatologiczny oznacza:(bo lekarz pow ze mi usunie czesc szyjki macicy a potem szcepienie na hpv:(WYCINKI POKRYTE PRAWIDLOWYM NABLONKIEM PLASKIM I OGNISKOWO NABLONKIEM PLASKIM Z CECHAMI DYSPLAZJI MALEGO STOPNIA[CIN1]POZATYM STRZEPKI NABLONKA PLASKIEGO I BLONY SLUZOWEJ KANALU SZYI MACICY:(

Re: prośba o interpretacje wyników badań
Autor: dr Tomaszewski (IP zapamiętane)
Data: 20 sty 2011 - 09:45:54

ODP dla ismena28:

Wynik wskazuje na śródnabłonkowe nowotworzenie niskiego stopnia. 60 % tych zmian samoistnie cofa się w ciągu roku o ile na szyjce macicy lekarz nie stwierdza zmian makroskopowych. Postępowanie zależy od Pani wieku, rodności, leczenia współistniejącego i zawiera szerokie spektrum Możliwości: od postępowania wyczekującego, po ablację chemiczną, krioterapię, LEEP_LOOP, el-konizację lub chirurgiczną amputację. O tym zadecyduje Pani wspólnie z lekarzem.
Pozdrawiam.



Przykro nam, ale tylko zarejestrowane osoby mogą pisać na tym forum.