Odwiedzaj stronę, czytaj, komentuj!

Zostań PiersiBadaczem… wszystkich Polek!

Zostań PiersiBadaczem… wszystkich Polek!

Rak szyjki macicy: HPV pod lupą

Rak szyjki macicy: HPV pod lupą

Antykoncepcja dostosowana do potrzeb

Antykoncepcja dostosowana do potrzeb

Jak rozmawiać z lekarzem w celu dobrania najlepszej dla Ciebie metody antykoncepcji hormonalnej?

Jak rozmawiać z lekarzem w celu dobrania najlepszej dla Ciebie metody antykoncepcji hormonalnej?

« Powrót do ZdrowieIntymne.pl
Idź do wątku: Następny wątekNastępny
Akcja: WątkiNowy wątekSzukajZaloguj
Zespół policystycznych jajników. PCO.
Autor: Kamylka01 (IP zapamiętane)
Data: 12 gru 2009 - 09:19:24

Dzień dobry,

W 2007 roku kiedy zaczęły pojawiać mi się włoski na brodzie udałam się do ginekologa który stwierdził PCO. Powiedział, że jak nie będę go leczyła mogę być bezpłodna, ale żebym się nie denerwowała bo dużo dziewczyn w młodym wieku (miałam wtedy ok 18 lat) ma to schorzenie i że powinnam to wyleczyć. Dostałam Yasmine i brałam je ok roku może półtora a że w jajnikach się poprawiało niechciane owłosienie powypadało to zmieniono mi na Yasminelle. Miałam nawracające stany zapalne, nadżerki i bolesne czasami nawet bardzo bolesne stosunki (po mino prawidłowego nawilżenia). Chodziłam po lekarzach i chodziłam i jeszcze raz chodziłam i każdy mówił co innego a to że jestem drobnej budowy, że powinnam pójść do seksuologa, że to stan zapalny, że nie wiadomo. We wrześniu ubiegłego roku usłyszałam że już jest ok z moimi jajnikami że jestem zdrowa ale żebym brała tabletki jak najdłużej. Aż w lipcu tego roku poszłam do ginekologa opowiedziałam o moich problemach a on bez żadnych badań powiedział żebym odstawiła tabletki. Po miesiącu od odstawienia zaczęły mi wypadać włosy (dosyć mocno) pojawiały sie od czasu do czasu pryszcze i znów wróciły włoski na brodzie ;( . Poszłam do ginekologa zrobić usg sprawdzić te jajniki i prosić o listę badań hormonalnych. Pani ginekolog przewróciła mój świat do góry nogami, bo powiedziała (o czym nie wiedziałam) że PCO jest nieuleczalne i że na włosy nic nie poradzi, że jak będę miała nieregularny okres to dopiero wtedy zbadamy hormony. O usg powiedziała " no jest kilka pęcherzyków, ale jest w porządku narazie".
Myślałam i myślałam i poszłam do drugiego ginekologa. On powiedział, że problemy z owłosieniem są od tych jajników że PCO jest nieuleczalne i że on zaleciłby mi stosowanie antykoncepcji (Yaz). Antykoncepcja miałaby być stosowana cały czas bez przerw plus kontrolne badania wątroby. Kiedy zapytałam o badanie hormonów (na własny koszt bo to lekarz prywatny) już drugi raz usłyszałam nie ma potrzeby.

I w tym momencie pojawia się moje pytanie nr 1:
Mam w opisie usg napisane jajniki z cechami PCO, okres regularny, szczupła sylwetka, nadmierne owłosienia. Czy to na pewno PCO ?
Pytanie nr 2:
Czuję się lepiej bez tabletek, nie mam (w końcu) tych częstych bóli i ucisków głowy, i w końcu wróciłam do normalnej wagi ( w czasie zażywania tabletek niestety miałam skłonności do tycia) poprawa co do bólu podczas stosunku + negatywne skutki odstawienia jak nawrót owłosienia, wypadanie włosów (po odstawieniu, wcześniej tego problemu nie miałam), pojedynczy pryszcze.
Czy powinnam brać tabletki czy też nie ?
Czy PCO należy leczyć czy można zostawić je samemu sobie i jakie skutki oba warianty wyjść za sobą niosą ?

Bardzo proszę o odpowiedź.
Z poważaniem Kamila

Re: Zespół policystycznych jajników. PCO.
Autor: kasia123 (IP zapamiętane)
Data: 12 gru 2009 - 21:37:46

Hej,
PCO nie można pozostawić samemu sobie. Musisz być pod stałą kontrolą lekarza. Najlepiej zdecydować się na jednego lekarza i leczyć się u niego. A co do brania tabletek, najlepiej jeżeli zadecyduje o tym lekarza. Ja nie mam problemów z PCO, więc nie znam dobrego specjalisty w tej dziedzinie, ale może inne forumowiczki polecą Ci jakiegoś lekarza z twojej okolicy.

Re: Zespół policystycznych jajników. PCO.
Autor: dr Tomaszewski (IP zapamiętane)
Data: 14 gru 2009 - 09:35:31

ODP dla Kamylka01:

Pytanie nr 1. W 20 % przypadku PCO może dotyczyć kobiet szczupłych i wysokich. Czy to na pewno jest PCOs. Nie wiem. Po prostu nie znając badań hormonalnych, wyników badan opisowych, profilu Pani krwawień odpowiedz na to pytanie jest niemiarodajna. Z dużym prawdopodobieństwem mogę uznać, że może mieć Pani ten zespół, ale żeby to potwierdzić muszę dysponować badaniami.
Pytanie nr 2. To Pani decyduje o formie leczenie. Jeżeli akceptuje Pani leczenie hormonalne i widzi Pani poprawę to proszę rozważyć jego stosowanie. Jeżeli nie akceptuje Pani leczenia hormonalnego ( najbardziej efektywne) - to proszę zgłosić się do lekarza. Po ponownym rozważeniu Pani problemu i przeprowadzeniu brakujących badań być może zaproponuje Pani alternatywne, niehormonalne formy leczenia ( krotka indukcja owulacji, spironolakton, biguanidy). Pozdrawiam

Re: Zespół policystycznych jajników. PCO.
Autor: Kamylka01 (IP zapamiętane)
Data: 14 gru 2009 - 10:37:50

Okres mam w zasadzie regularny, problem leży w nadmiernym owłosieniu (występuję włoski na brodzie, dosyć mocny włos w okolicy wewnętrznej ud) i obrazie jajników z usg(dużo, dużych pęcherzyków). Trzy lata temu testosteron był wyniku 0,9ng/ml prolaktyna 14,27ng/ml. Po tych wynikach przez okres prawie 3 lat brałam (Yasmin ok.roku i następnie yasminelle ). Teraz nie biorę leków i chcę na własne życzenie zrobić zestaw hormonów płciowych.

P.S dziękuję za odpowiedź Panie Doktorze :)

Re: Zespół policystycznych jajników. PCO.
Autor: Kamylka01 (IP zapamiętane)
Data: 20 gru 2009 - 15:09:57

I jeszcze jedno pytanie kiedy powinnam zrobić badania hormonalne i jakie to mają to być hormony? Mój cykl trwa 36dni.

Dziękuję :)

Re: Zespół policystycznych jajników. PCO.
Autor: dr Tomaszewski (IP zapamiętane)
Data: 23 gru 2009 - 08:51:37

ODP dla Kamylka01:

Proszę oznaczyć testosteron, DHEA-SO4 i androstendion pomiędzy 3 a 7 dniem cyklu ze wskazaniem na 3 dzień oraz prolaktynę , progesteron i TSH pomiędzy 20-22 dniem cyklu ze wskazaniem na 22 . Pozdrawiam

Re: Zespół policystycznych jajników. PCO.
Autor: Kamylka01 (IP zapamiętane)
Data: 26 gru 2009 - 17:13:25

Dzień dobry Panie Doktorze,
zanim Pan odpisał, znalazłam informacje na forach o PCO w jakie dni co badać, a że właśnie wypadały mi te konkretne dni to zrobiłam badania.
Oto wyniki:

3/4 dzień cyklu:

FSH- 5,41 mlU/ml
normy:
faza folikularna I - 3,9-12,0
faza folikularna II - 2,9-9,0
owulacja - 6,3-24,0
faza lutealna- 1,5 -7,0
menopauza - 17,0-95,0

LH- 4,50 mlU/ml
normy:
faza folikularna I - 1,5-8,0
faza folikularna II- 2,0-8,0
owulacja - 9,6-80,0
faza lutealna- 0,2-6,5
menopauza - 8,0-33,0

Testosteron - 0,30 ng/ml
normy:
0,10-0,90


Z góry dziękuję za odpowiedź.
Kamila

Re: Zespół policystycznych jajników. PCO.
Autor: Kamylka01 (IP zapamiętane)
Data: 31 gru 2009 - 13:25:32

P.S Doskwierają mi coraz bardziej pojawiające się nadmierne włoski na twarzy (okolice brody, pojedyńcze na policzkach) Co mogę zrobić, aby ten stan się nie pogarszał dopóki nie uzbieram kompletu badań, bo badanie hormonów w odpowiednich dniach cyklu troszkę trwa.

Proszę o poradę.

Re: Zespół policystycznych jajników. PCO.
Autor: dr Tomaszewski (IP zapamiętane)
Data: 04 sty 2010 - 10:13:03

ODP dla Kamylka01:

Wyniki są prawidłowe i nie wskazują na PCOs. Pozdrawiam

Re: Zespół policystycznych jajników. PCO.
Autor: Kamylka01 (IP zapamiętane)
Data: 13 sty 2010 - 18:56:35

Dzień dobry,
przesyłam kolejny zestaw badań:

DZIEŃ CYKLU 21:

TSH-II GEN. 1,89
normy:
0,47-5,01

Progesteron 1,22
normy:
faza pęcherzykowa: 0,2-1,2
faza owulacyjna: 0,8-3,0
faza lutealna: 1,7-27
po przekwitaniu: 0,1-0,8

Prolaktyna: 9,81
norma:
kobiety nie będące w ciąży 4,79-23,3

Re: Zespół policystycznych jajników. PCO.
Autor: dr Tomaszewski (IP zapamiętane)
Data: 21 sty 2010 - 15:00:06

ODP dla Kamylka01:

Ma Pani cykl bezjajeczkowy lub deficyt fazy luteinowej. Proszę o kontakt z lekarzem który w zależności od Pani planów życiowych i oczekiwań co do terapii zaproponuje odpowiednie postępowanie lecznicze. Pozdrawiam.

Re: Zespół policystycznych jajników. PCO.
Autor: wask (IP zapamiętane)
Data: 09 mar 2010 - 20:39:16

Pnie Doktorze prosze o pańską opinie. Od 24 roku życia leczyli mnie lekarze ginekolodzy na pco bez wsześniejszego skierowania na jakiekolwiek badania hormonalne najpierw tabletki antykoncepcyjne po ich odstawieniu bez wiekszego problemu zaszłam w pierwszą ciąże.Potem po 3 latach chcieliśmy mieć drugie dziecko i zaczeły sie schody bo w ciąże zajść nie mogłam znowu byłam leczona na pco juz nawet nazw nie pamietam tych tabletek pamietam tylko nazwe ostatnich closterbegyl(nie jestem pewna prawidłowej pisowni) i okazało sie ze jestem w ciąży zzzzz trojaczkami. Ciąża przebiegła prawidłowo bez zadnych komplikacji i moje pytania do pana są nastepujace:1-jak powinno przebiegać moje dalsze leczenie ostatni lekarz zapisał mi luteine dopochwową którą kazał mi brać na 21 dzień cyklu przez 5dni 2-pytanie czy powinnam zrobić jakieś badania hormonalne 3-pytanie jak wygłada leczenie kobiet choeych na pco które nie chcą mieć juz wiecej dzieci(mam 35lat) Proszę o odpowiedz,z góry dziekuje, pozdrawiam.

Re: Zespół policystycznych jajników. PCO.
Autor: dr Tomaszewski (IP zapamiętane)
Data: 16 mar 2010 - 14:32:36

ODP dla wask:
Mamy do wyboru kilka możliwości terapeutycznych leczenia PCOs. Jednak wyboru właściwej opcji terapeutycznej dokonuje się wspólnie z pacjentką, w zależności od jej planów życiowych (chęć posiadania dziecka, uregulowanie cykli miesiączkowych, antykoncepcja hormonalna, efekt kosmetyczny). Zwykle rozpoczyna się od walki z nadwagą, ogranicza kaloryczność diety oraz zaleca aktywność fizyczną. Jeżeli kobieta planuje ciążę zostanie jej zaproponowane leczenie, które pozwoli na odtworzenie prawidłowego jajeczkowania.
W celu unormowania zaburzonego cyklu miesiączkowego zaleca się tabletki hormonalne. Leki (gestageny, antykoncepcja hormonalna) pozwalają na regulację miesiączek, oraz chronią błonę śluzową macicy przed jej przerostem. Można ocenić: progesteron, prolaktynę TSH pomiędzy 20-22 d.c oraz androstendion, testosteron, DHEA-SO4, FSH., LH pomiędzy 3-7 d.c. Pozdrawiam.

Re: Zespół policystycznych jajników. PCO.
Autor: Agneiszka Teresa (IP zapamiętane)
Data: 30 mar 2010 - 22:55:33

(z gory przepraszam wszystkich czytajacych za brak polskiej trzcionki (techiniczne problemy komputera)

Doktorze,

wlasnie jestem swiezo po wizycie u ginekolog, ktora stwierdzila PCOS na podstawie obrazu USG i informacji o nieregularnych, skapych miesiaczkach, jak rowniez ich braku.
Mam tez skierowanie na badanie Ca 125 i od dzisiaj mam zazywac Glucophage 2x500mg przez miesiac.
z innych symptomow naleze raczej do osob z mocnych owlosieniem.

Czy to bezpieczne zebym przyjmowala lek typowy dla leczenia cukrzycy?
Nie znam obecnego poziomu cukru we krwi jak rowniez insuliny. Prowadze raczej zdrowy tryb zycia z unormowana i zroznicowana dieta.
Jak ten lek dziala na osoby, ktore nie maja cukrzycy? Jaki jest mechanizm dzialania jesli chodzi o leczenie POCS?
Chce sie raczej wstrzymac z rozpoczeciem zazywania lekow dopoki nie zasiegne drugiej opinii.

Na czym polega badanie Ca 125? Czy to czesc profilaktyki, czy zwylke powazniejszy sygnal alarmowy?

Mysle, ze wana uwage jest historia niedoczynnosci tarczycy na ktora leczylam sie w wieku dojrzewania do ok. 20 r.zycia. Pani ginekolog raczej zignorowala te informacje.

Jesli chodzi o cel leczenia to przede wszystkim wyregulowac cykle i miec pewnosc, ze powrocila owulacja.
wyczekuje odpowiedzi
Agnieszka

Re: Zespół policystycznych jajników. PCO.
Autor: kasia123 (IP zapamiętane)
Data: 01 kwi 2010 - 08:17:50

Witam,
Pani ginekolog zapewne podejrzewa u ciebie insulinooporność, co przyczynia sie do cukrzycy. Insulinooporność jest typowa u osób z PCO, ale nie każda kobieta ją ma, więc w tym celu powinno być wykonane badanie poziomu insuliny.

Re: Zespół policystycznych jajników. PCO.
Autor: natallie87 (IP zapamiętane)
Data: 11 kwi 2010 - 12:47:43

x



Zmieniany 1 raz/y. Ostatnio 2010-05-13 14:57 przez natallie87.

Re: Zespół policystycznych jajników. PCO.
Autor: KingaP (IP zapamiętane)
Data: 15 kwi 2010 - 22:34:40

Witam,

Jestem tu poraz pierwszy i mam kilka pytań do Pana doktora. Mam 20 lat i kilka miesięcy temu stwierdzono u mnie zespół policystycznych jajników na podstawie badania usg.
Wynik był nastepujący:

Trzon macicy: w przodozgięciu o wymiarach 55+33mm
Echo: jednorodne
Endometrium o szerokości: 6,4mm
Przydatki lewe: }
Przydatki prawe: }
Zatoka Douglasa: } Obustronnie z licznymi obwodowo ułożonymi pierwotnymi pęcherzykami, na przekroju jajnika 10 pęcherzyków.

Kiedy poszłam do swojego lekarza z tymi wynikami, Pani doktor zleciła mi jeszcze badanie poziomu testosteronu i androstendionu. Niestety nie powiedziano mi jak wyszły wyniki. Na kolejnej wizycie Pani doktor przepisała mi leki hormonalne (Diane 35). I nie były to juz moje pierwsze leki hormonalne (niestety po wszystkich jakie do tej pory brałam czułam się źle). Bardzo po nich tyję ( w szczególności po tych ostatnich), puchną mi dłonie i stopy, mam zawroty i bóle głowy. Chciałam się dowiedziec czy moge poprosić o inną metodę leczenia (nie hormonalną) gdyż bardzo źle się po niej czuję. Boję się też o żołądek bo mam z nim problemy. Moja mama ma wrzody żołądka, miała operację. I ja również mam podejrzenie wrzodów dlatego tez nie chcę leczyć tej choroby hormonami. Tymbardziej, że i tak już od prawie roku miesiąc w miesiąc męczę żołądek antybiotykami gdyż mam przewlekły stan zapalny jajników i infekcję grzybiczą (i obu tych chorób nie moge wyleczyć).


Chciałam się też dowiedzieć czy te dwa badania które miałam zrobione wystarczą do stwierdzenia zespołu policystycznych jajników???
Dodam, że nie nie mam wielu objawów tej choroby. Mam regularne miesiączki jednak dość bolesne z obfitymi krwawieniami, zaczęły mi też wypadać włosy i bardzo przetłuszczać się cera. Bardzo proszę o odpowiedź gdyż jestem zmartwiona tą chorobą, a boję się że lekarz odmówi leczenia mnie innymi lekami niż hormonalnymi. A ja naprawdę nie chcę już brać hormonów.

Z góry dziękuję

Pozdrawiam

Re: Zespół policystycznych jajników. PCO.
Autor: dr Tomaszewski (IP zapamiętane)
Data: 20 kwi 2010 - 11:00:25

ODP dla KingaP:

Obawiam się, że lekarz nie do końca wyjaśnił Pani problem dotyczący PCOs. Zaburzenie to jest demonizowane przez kobiety, a nie zawsze wymaga postępowania. Zależy to od tego jakie daje Pani problemy i jakie są Pani oczekiwania co do np. zajścia w ciążę, regularnych cykli, zabezpieczenia antykoncepcyjnego czy efektu kosmetycznego. Leczenie zależy właśnie od Pani wyboru w tym względzie. Alternatywą dla stosowania złożonej antykoncepcji hormonalnej, bo rozumiem, że to ma Pani na względzie, jest stosowanie doustnych leków hipoglikemizujących i gestagenów/progesteronu w II fazie cyklu. Pozdrawiam.

Re: Zespół policystycznych jajników. PCO.
Autor: dr Tomaszewski (IP zapamiętane)
Data: 20 kwi 2010 - 13:28:17

ODP dla Agneiszka Teresa:

Badanie Ca 125 polega na pobraniu krwi do oceny tego markera. Jest to profilaktyka rozrostów nowotworowych jajnika. Leki hipoglikemizujące są stosowane w leczeniu zaburzeń miesiączkowania u kobiet z PCOs, zwłaszcza z nadmierną masą ciała. Może być stosowany u kobiet bez cukrzycy. Jego działanie polega na przerwaniu sygnału insulinopodobnego czynnika wzrostu, który naśladuje efekt działania hormonu LH i prowadzi do przedwczesnej atrezji pęcherzyka jajnikowego. Proszę zaufać swojemu lekarzowi. Na pewno wie co robi jeżeli ordynuje takie postępowanie. W razie wątpliwości proszę nie bać się zadać mu pytań związanych z proponowanym Pani leczeniem. Pozdrawiam.

Re: Zespół policystycznych jajników. PCO.
Autor: szafirek (IP zapamiętane)
Data: 13 wrz 2013 - 19:37:14

Witam
Nie jestem pewna czy otrzymam odpowiedź ale spróbuję, mam nadzieję że otrzymam w końcu profesjonalną odpowiedź na którą tak długo czekam o czym świadczą nękające mnie objawy i jak należy postępować żeby ustąpiły choć trochę.
Mam 27 lat jestem szczupła mam 67 kg i 175 cm wzrostu, od półtora roku mam problemy z miesiączkami, które stały się nieregularne (raz co 24dni raz co 34), bardzo skąpe, mnóstwo skrzepów krwi, okres trwa 2 góra 3 dni i jest bardzo bolesny pomimo że skąpy. W trakcie miesiączki i tuż po niej bardzo źle się czuję jestem strasznie blada (cały czas jestem blada ale po okresie jestem wręcz przezroczysta), cały czas mi słabo, do tego dochodzą mdłości brak apetytu spadki ciśnienia. Czasem te dolegliwości mijają a czasem utrzymują się cały czas aż do następnej miesiączki. Oprócz teo mam zawroty głowy zaburzenia równowagi i dokuczają mi czasem bardzo silne bóle w okolicy krzyża i miednicy (kiedy taki ból się pojawia zwala mnie z nóg),pojawiają się w połowie cyklu i trwają do następnej miesiączki z tym że im bliżej okresu tym są częstsze i bardziej bolesne jeśli w jednym cyklu pojawiają się z prawej strony to w następnym z lewej. Co bardzo mnie niepokoi mam cały czas bardzo wysokie OB obecnie 47 ale kiedy zmierzyłam je po okresie było 57. Byłam wielokrotnie u ginekologów ale żaden nie powiedział mi konkretnie co mi jest. W styczniu br leczona byłam w szpitalu z rozpoznaniem zapalenia przydatków. Po antybityku Ob spadło na tydzień do 25(czułam się wtedy strasznie jakbym miała umrzeć) równo tydzień później wynosiło 40 od tamtej pory caly czas rośnie. Wczoraj usłyszałam od ginekologa że ob nie ma przyczyny ginekologicznej. Ale mnie nic poza tym nie dolega mało ttego zrobiłam mase badań od pasożytów począwszy na gastroskopii kończąc i wszystko jest w porządku. Nikt nie chciał mnie skierować na badania hormonalne w przychodni nie chciano mi nawet powiedzieć w jakie dni mam zrobić jakie badanie prywatnie tylko od razu tabletki anty. Nie wykupiłam żadnej recepty a mam ich z 5 każda na inny lek z innym składem. W ubiegłym roku przeszłam operację zatok czołowych (teraz są zdrowe) ale zanim lekarz postawił właściwą diagnozę dostawałam przez 8miesięcy masę leków które nie pomogły ale szkodziły. Dlatego teraz boję się brać czego kolwiek bez pewnej diagnozy i badań. Badania hormonalne zrobiłam na polecenie ostatniego ginekologa powiedział że bez znaczenia jest dzień cyklu bo chodzi mu tylko o to żeby się zorientować w poziomie hormonów. No więc tak jak mówił zrobiłam następujące badania rano o 9 a wieczorem o 17 dostałam okresu:

LH: 4,1 mlU/ml (faza folikularna 1,9 - 12,5 mlU/ml, pik owulacyjny 8,7-76,3 mlU/ml, faza lutealna 0,5-16,9 mlU/ml)
Prolaktyna 14,8 ng/ml (2,8-29,2)
Testosteron 0,4 ng/ml (0,1-0,8)
DHEA 13,29 ng/ml (1,30-9,80) !
Androstendion 3,42 ng/ml (18-53 lat 0,75-3,89)
Tsh 1,65 (0,27-4,20)

Czy w tych wynikach jest coś niepokojącego?? ginekolog wskazał na androstedion mówiąc że jest w normie ale podwyższony i na DHEA które jest ponad normą. O czym to świadczy??? Dostałam kolejną receptę na tabletki Atywia i Spironol. Ten ostatni czytałam że obniża ciśnienie a ja mam i tak słabe bo jeśli przekracza 110/70 to jest cud. Nie wiem co robić??? Wcześniejszy lekarz na podstawie usg stwierdził że mam PCOS ten jednak to wykluczył. W czerwcu na usg znaleziono mi guz torbielowato lity na prawym jajniku (48mm) który jednak po okresie zniknął. Miałam robione badania na markery oto wyniki:

CEA 0,00 ng/ml
CA 125: 18,9 U/ml

Powiedziano mi że są w normie czy to prawda?? ostatni lekarz powiedział że ten wynik mu się nie podoba bo może zwiastować że coś się dzieje. Jednak potem chyba o tym zapomniał bo bez mrugnięcia okiem wystawił mi receptę nie przejmując się tym ze nie chcę stosować tabletek mam i tak zniszczoną wątrobę. Bardzo proszę o pomoc. Jeśli Pan odpiszę będę wdzięczna gdyż nie wiem co robić z miesiąca na miesiąc jest tylko gorzej :(
Pozdrawiam

Re: Zespół policystycznych jajników. PCO.
Autor: szafirek (IP zapamiętane)
Data: 13 wrz 2013 - 19:43:10

Zapomniałam dodać, że mam ciągle podwyższoną temparaturę ciała zazwyczaj nie spada poniżej 37,2 a w czasie okresu jest wyższa a ja czuję się tak jakbym przechodziła grypę pomimo że nie jestem przeziębiona.



Przykro nam, ale tylko zarejestrowane osoby mogą pisać na tym forum.