Idź do wÄ…tku: <---->
Akcja: ForaWÄ…tkiNowy wÄ…tekSzukajZaloguj
Nadżerka szyjki macicy jak leczyć??
Autor: gola74 (IP zapamiętane)
Data: 17 wrz 2008 - 22:30:04

Wykryto u mnie nadżerke bo wielu rożnych dziwnych badaniach dostałam na to antybiotyk w postaci czopkow... Zeby teoretycznie zlikwidowac stan zapalny. Gdy przeczytałam niektóre wypowiedzi na tym forum stwierdziłam ze moj ginekolog chyba żle mnie leczy? To sie wymraża lub wypala a niue bierze antybiotyk. Dodatkowo na wydłużenie cyklu dał mi tabletki antykoncepcyje Regulon. Nie wiem czy to wszytko w połączeniu nie da takiego skutku ze wyląduje w szpitlau. prosże o porade:(

Re: Nadżerka szyjki macicy jak leczyć??
Autor: Nina (IP zapamiętane)
Data: 18 wrz 2008 - 07:35:37

Witaj Gola,myślę, że powinnaś zacząć od przeczytania art napisanego przez naszego forumowego lekarza, który jest w tym serwisie w zakładce "artykuły". Poniżej link do niego:
[www.zdrowieintymne.pl]
Przeczytaj a na pewno bedziesz wiedzić więcej i to solidna i prawdziwa wiedza medyczna. Pozdrawiam ciepło

Autor: dr Tomaszewski (IP zapamiętane)
Data: 19 wrz 2008 - 09:19:57

ODP dla gola74

Postępowanie z nadzerkami zalezy od wyniku badania cytoonkologicznego, wieku pacjentki, wielkości zmiany i jej wywiadu położniczego. U nieródek preferuje się metody niedestrukcyjne do ktorych zalicza się: obserwacje i kontrolne rozmazy ( 60% zmian samoistnie sie cofa po roku), leczenie zachowawcze ( koagulacja chemiczna), krioterapie i waporyzacje energia laserowa. Tylko w szczegolnych sytuacjach wykonuje sie elektrokonizacje lub chirurgiczna konizacja stozkowa- chociaz to pacjent decyduje po rozmowie z lekarzem. Kolposkopie obecnie wykonuje sie jedynie w sytuacjach watpliwych diagnostycznie ( HSIL, LSIL, ASCUS, ASC-H). Prosze zaufać lekarzowi – myslę, że ma on najlepszy pogląd co do stanu Pani zdrowia ginekologicznego. Ale Pani ma rowniez decydowac o swoim zdrowiu i metodzie leczenia. Co do antykoncepcji - jest stosowanie nie pomoże na nadżerkę. Po kliku latach stosowania antykoncepcji często obserwuje się wręcz tendencje do nieprawidłowych obrazów

Autor: Misia29 (IP zapamiętane)
Data: 11 maj 2010 - 15:41:30

Witam mam pytanie. Miałam robioną cytologie w zeszłym roku w sierpniu i stwierdzona druga grupę. Teraz od jakichs dwóch miesięcy mam zółto-zielone upławy i byłam tydzień temu i ginekologa,który stwierdził grzybice i dość dużą nadzerkę. Robił mi tez usg na którym wyszło że niby wszystko w porządku jest tylko ta nadzerka jest dośc duża. Przepisał mi gynalgin i sterovag, jedna globułka rano a druga wieczorem a potem mam zrobić cytologię. Powiedział że jak sie nie da zaleczyć lekami to będzie koagulacja ale że oszczędnie bo nie rodziłam. Jeszcze jutro idę znowu do lekarza bo podobno ze sterovagu już nie produkuja i nie ma leku zastępczego więc muszę zpytac lekarza o inny lek. Mam pytanie czy jest szansa że to sie da wyleczyć lekami czy będe musiała raczej iśc na zabieg?

Autor: kasia123 (IP zapamiętane)
Data: 20 maj 2010 - 14:30:52

Witam,
Na twoją infekcję grzybiczą polecam lacibios femina. To doustny probiotyk ginekologiczny, który pomoże odbudować Ci florę bakteryjną pochwy i spomoże leczenie. Stosuj go również 7 dni po zakończeniu leczenia. A najlepiej stosować go proflilaktycznie np 2 opakowania w miesiacu, zeby zapobiec nawrotom choroby..
Co do nadżerki, musisz tę sprawę skonsultować z lekarzem. Czasami nadżerka sama znika, ale jeżeli twoja jest już bardzo duża, to raczej sama nie zniknie.

Autor: dr Tomaszewski (IP zapamiętane)
Data: 26 maj 2010 - 08:24:58

ODP dla Misia29:

Nie badając Pani nie jestem w stanie wypowiedzieć się w sposób obiektywny. Co do postępowania z nadżerkami zależy ono od wyniku badania cytoonkologicznego, wieku pacjentki, wielkości zmiany i jej wywiadu położniczego. U nieródek preferuje się metody niedestrukcyjne, do których zalicza się: obserwację i kontrolne rozmazy ( 60% zmian samoistnie się cofa po roku), leczenie zachowawcze ( koagulacja chemiczna), krioterapię i waporyzację energią laserową. Tylko w szczególnych sytuacjach wykonuje się elektrokonizację lub chirurgiczną konizację stożkową- chociaż to pacjent decyduje. Kolposkopię obecnie wykonuje się jedynie w sytuacjach wątpliwych diagnostycznie ( HSIL, LSIL, ASCUS, ASC-H). Proszę zaufać lekarzowi – myślę, że ma on najlepszy pogląd co do stanu Pani zdrowia ginekologicznego. Pani ma również decydować o swoim zdrowiu i metodzie leczenia. Pozdrawiam.

Akcja: ForaWÄ…tkiSzukajZaloguj
Przykro nam, ale tylko zarejestrowane osoby mogą pisać na tym forum.