Id藕 do w膮tku: <---->
Akcja: ForaW膮tkiNowy w膮tekSzukajZaloguj
probiotyki
Autor: ariola (IP zapami臋tane)
Data: 01 lis 2007 - 12:46:07

Mam a propos probiotyk贸w takie jedno ma艂e pytanko...Z tego co wiem probiotyki podane per os nie przekraczaja bariery jelitowej wi臋c sk膮d do licha nagle cudowne i bardzo po偶膮dane Lactobacillus sp. bior膮 si臋 nagle w pochwie?
Mo偶e kto艣 potrafi mi fachowo odpowiedzie膰 na to pytanie?
Je艣li podajemy je miejscowo to si臋 zgodz臋, 偶e przy zdolno艣ci kolonizacji b艂ony 艣luzowej ich cz臋艣膰 zasiedli pochw臋 ale po podaniu doustnym wydaje mi si臋 to by膰 tylko pobo偶nym 偶yczeniem...

Re: probiotyki
Autor: agnieszkag (IP zapami臋tane)
Data: 05 lis 2007 - 08:07:26

Witam ariola!
Odpowied偶 na Twoje pytanie jest bardzo prosta:

Odleg艂o艣膰 mi臋dzy odbytem a wej艣ciem do pochwy, to zaledwie ok. 4 cm. Dla bakterii jest to odleg艂o艣膰, kt贸r膮 pokonuj膮 ze trudu, wykorzystuj膮c w swojej w臋dr贸wce sk贸r臋, a my sami pomagamy im tam dotrze膰 stosuj膮c codzienne zabiegi higieniczne, przenosz膮c je na bieli藕nie etc.

Wybrane bakterie Lactobacillus podawane doustnie docieraj膮 do pochwy z odbytu. Odbyt jest tak偶e miejscem sk膮d do pochwy i dr贸g moczowych docieraj膮 bakterie chorobotw贸rcze, bardzo cz臋sto niezale偶nie od stosowanych metod higienicznych.

Na podstronie przeznaczonej probiotykom jest zamieszczona ilustracja, kt贸ra t膮 naturalna drog臋 bakterii 艣wietnie obrazuje.

Wi臋c Moja Droga kolonizacja nab艂onka pochwy przez doustne podanie LaciBios femina to nie pobo偶ne 偶yczenie tylko czysta anatomia i fizjologia. Dodatkowy plus - pozytywne dzia艂anie preparatu na uk艂ad pokarmowy, L. rhamnosus GR-1 i L. reuteri RC-14 kolonizuj膮 tak偶e jelita.

Autor: allmagda (IP zapami臋tane)
Data: 31 mar 2008 - 16:12:17

jak czesto nalezy zajadac taki listek z 10 tabletkami??? raz w miesiacu, czy non stop???

Autor: Nina (IP zapami臋tane)
Data: 31 mar 2008 - 16:43:42

Witaj Allmagda, odpowied藕 na Twoje pytanie zale偶y od sytuacji w kt贸rej si臋 znajdujesz. Je艣li chcesz zadba膰 o swoje zdrowie czyli zadzia艂a膰 profilaktycznie [ a tak jest zdecydowanie najprzyjemeniej i najm膮drzej] to ja stosuj臋 wg schematu 1 opakowanie na miesi膮c czyli po 1 kps przez 10 dni. Ale je艣li tylko jestem chora i przyjmuj臋 antybiotyki, kt贸re jak zapewne wiesz zabijaj膮 nie tylko patogeny ale i chroni膮ce nasz膮 intymno艣膰 Lactobacillusy, to stosuj臋 lacibios femina przez ca艂y okres antybiotykoterapii + 7 dni po, w艂a艣nie po to, aby nie da膰 rozwin膮膰 grzybom i bakteriom, kt贸re niestety mno偶膮 sie szybciej ni偶 lactobacillusy i szybciej zamuj膮 ich miejsce, st膮d infekcje. Jak jad臋 na wakacje to te偶 stosuj臋 przez ca艂y wyjazd bo sama wiesz do jak r贸偶nych warunk贸w mo偶na trafi膰. Jak kliniesz sobie w ikonk臋 "nowy artyku艂" to jest tam art na temat grzybic pochwy i wskazane s膮 w nim sytuacje 偶yciowe w kt贸rych mozna si臋 ich nabawi膰. Gor膮co polecam lektur臋. Kto艣 kto nie mia艂 nigdy w zyciu infekcji intymnej pewnie moze sie 艣mia膰 z tego, ale ja cierpia艂am na nie 2 lata, i wiem jak to boli i ile kosztuje. Teraz wychodz臋 z za艂o偶enia, 偶e lepiej zapobiega膰 ni偶 leczyc. No ale to jak ka偶dy dba o zdrowie zale偶y ju偶 tylko od niego samego. Pozdrawiam

Akcja: ForaW膮tkiSzukajZaloguj
Przykro nam, ale tylko zarejestrowane osoby mog膮 pisa膰 na tym forum.