Idź do wÄ…tku: <---->
Akcja: ForaWÄ…tkiNowy wÄ…tekSzukajZaloguj
objawy grzybicy
Autor: trollik (IP zapamiętane)
Data: 22 lut 2010 - 22:33:07

Witam, jakiś miesiąc temu pojawiły się u mnie objawy grzybicy, tj. swędzenie. Śluz był normalny, taki jak zawsze, bez zapachu, koloru.
Zaczęłam używać maść Clotrimazolum i żel do higieny intymnej Lactacyd (wcześniej były to żele Ziaji). Swędzenie przeszło po jakiś 3 dniach. Po jakimś czasie, znów się zaczęło, tyle, że nie tak mocno. Delikatne swędzenie, czasami mam wrażenie, że bardziej u mnie w głowie. Spanikowałam, że to grzybica a nie mam jak iść teraz do lekarza, więc kupiłam w aptece globulki dopochwowe Vagical. Chciałam użyć całe opakowanie, czyli 10 globulek, po dwie dziennie. Po zużyciu 6, swędzenie przeszło. Jestem chora i przez to przerwałam stosowanie globulek. Zastanawiam się czy to była jakaś drobna infekcja, której się pozbyłam, czy też grzybica, którą zaleczyłam i wróci to do mnie w najbliższej przyszłości.
Proszę o odpowiedź.
pozdrawiam

Re: objawy grzybicy
Autor: kasia123 (IP zapamiętane)
Data: 23 lut 2010 - 08:29:54

Witam,
Grzybica bardzo często lubi powracać. Musisz teraz dbać o siebie stosować płyny do higieny intymnej z kwasem mlekowym, nosić bawełnianą bieliznę i stosować probiotyk ginekologiczny np. LaciBios femina. Jest to doustny probiotyk ginekologiczny o działaniu miejscowym, który osłania i wzmacnia mikroflorę pochwy. Można go stosować wspomagająco w trakcie leczneia oraz proflilaktycznie, żeby nie dopuścić do powstanie choroby.
Pozdrawiam:)

Autor: trollik (IP zapamiętane)
Data: 23 lut 2010 - 13:45:42

dziękuję za odpowiedź, ale mnie bardziej chodzi o ustalenie czy to była grzybica, czy może jakaś infekcja?

w necie czytałam o grzybicy, że mocno swędzi, pojawia się zaczerwienienie i serowaty śluz; u mnie było tylko swędzenie i to nie jakieś tam silne...

Autor: kasia123 (IP zapamiętane)
Data: 24 lut 2010 - 09:33:43

Witam,
Grzybica również jest infekcją pochwy.

Zmieniany 1 raz/y. Ostatnio 2010-03-08 12:33 przez kasia123.

Autor: CLEO. (IP zapamiętane)
Data: 08 mar 2010 - 10:50:52

Grzybica nie zaczyna się od razu mocnym swędzeniem, serowatym śluzem i zaczerwienieniem. Jak każda choroba potrzebuje czasu żeby się "rozkręcić" i nieleczona może spowodować straszny "bałagan". Swędzenie mogło pojawić się z wielu powodów np. z jakiegoś proszku czy płynu do płukania bielizny (bo nie wiem w jaki sposób pierzesz bieliznę), jeżeli nosisz stringi i obcisłe jeansy to też mogło być powodem. Jeżeli problem nie powróci, to nie masz się czym martwić, jeżeli pieczenia i swędzenia się pojawią to skonsultuj objawy z lekarzem. U mnie też się zaczęła lekkim swędzeniem, a po kilku miesiącach dostałam "prezent" w postaci okropnego swędzenia, pieczenia, serowatych, zielonkawych upławach o okropnych zapachu i nie mogłam się jej pozbyć przez kilka długich miesięcy. Jeżeli do tej pory nic się nie pojawiło to po prostu dbaj o higienę intymną i zapobiegaj. Mógł to być objaw grzybicy albo po prostu początek jakiejś infekcji. Trudno jest jednoznacznie określić co to było dopóki nie pojawi się ponownie (czego absolutnie Ci nie życzę) i nie skonsultujesz się z lekarzem.

Akcja: ForaWÄ…tkiSzukajZaloguj
Przykro nam, ale tylko zarejestrowane osoby mogą pisać na tym forum.