Idź do wÄ…tku: <---->
Akcja: ForaWÄ…tkiNowy wÄ…tekSzukajZaloguj
Brązowe upławy
Autor: Ilona82 (IP zapamiętane)
Data: 10 gru 2009 - 15:56:02

Witam mam 27 lat, od trzech dni mam brązowe upławy , nic mnie nie boli i nie odczuwam świądu. Odkąd zaczełam miesiaczkowac, moje miesiączki są nieregularne, miewam je srednio co 55 dni lecz czasem miesiaczka nie pojawia sie przez kilka miesiecy, najdluższa przerwa wynosi 8 miesiecy. Po ostatnim zaniku miesiączki lekarz przepisal mi tabletki provera, po przyjeciu pierwszej tury tabletek miesiaczka pojawila sie po 3 dniach, byla obfita. Po 16 dniach zaczełam brac nastepne 10 tabletek, lecz nim skonczylam je przyjmowac tzn przy 7 tabletce pojawila sie miesiaczka lecz byla bardzo skapa. Od jutra powinnam zacząc przyjmowac kolejne 10 tabletek lecz mam wspomniane brązowe uplawy. Dodam, ze przyjmuje dodatkowo otrex i żadnych wiecej lekow.

Re: Brązowe upławy
Autor: kasia123 (IP zapamiętane)
Data: 11 gru 2009 - 08:48:19

Witam,
Zaburzenia miesiączkowania związane są z zaburzeniami hormonalnymi. Radziłabym zbadać hormony i może wtedy zadecydować o leczniu. Poproś ginekologa o skierowanie na badanie poziomu hormonów, on powinien cię poinformować w którym dniu najlepiej zrobić takie badanie i jakie hormony należy zbadać

Data: 11 gru 2009 - 14:58:12

Miałam takie badania już 2 razy (testosteron, tarczyca i prolaktyna) za każdym razem wszystko było w normie, lekarz określił wyniki jako bardzo dobre i szczerze powiedział, że sam nie wie co mi jest... Czy to może być menopauza??? Słyszałam już o podobnych przypadkach "przekwitania" u młodych dziewczyn, lecz lekarz zapewniał mnie, że to nie to i, że nie ma się czym martwic...

Data: 12 gru 2009 - 21:40:04

THej,
o może w takim wypadku warto pójść do innego lekarza.

Autor: dr Tomaszewski (IP zapamiętane)
Data: 14 gru 2009 - 09:35:47

ODP dlaIlona82:

Ale w czym jest problem? Proszę sprecyzować pytanie. Pozdrawiam

Data: 15 gru 2009 - 14:50:51

Panie doktorze, mam 27 lat, a moj cykl miesiączkowy do tej pory jest nieregularny, czy to normalne w tym wieku? Obawiam się ze to moze byc menopauza... Gdy stosowalam antykoncepcje miesiaczki byly regularne lecz tabletki odstawilam jakies 2 lata temu i miesiaczka dalej jest "w kratke" a za kazdym razem gdy zanika lekarz przepisuje mi tabletki na jej wywołanie...

Data: 16 gru 2009 - 11:58:53

Hej,
To raczej nie jest menopauza:) Może być wiele innych przyczyn nieregularnej miesiączki. Proponowałabym najpierw zbadać hormony. Poproś lekarza o skierowanie na badania.

Data: 23 gru 2009 - 08:50:50

ODP dla Ilona82:

Hmm, podaje Pani za mało danych, jakie są odstępy pomiędzy cyklami, jaki jest profil krwawienie, czy stosuje Pani jakieś inne leki, czy choruje Pani na inne choroby, ile Pani waży, etc, etc. Jakie są wyniki oznaczeń hormonalnych i opis badania USG. Bez tego nie pomogę Pani. Proszę chociaż wstępnie ocenić poziom progesteronu, prolaktyny i TSH pomiędzy 20 a 22 dniem cyklu (jeżeli nie wystąpi samoistnie proszę wywołać go progesteronem/gestagenem). Pozdrawiam.

Autor: awajs8 (IP zapamiętane)
Data: 28 gru 2009 - 16:54:13

Witam
Mam 25 lat moj cykl miesiaczkowy jest regularny czyli co 23 dni i trwa od 4-5 dni w czasie ostatniego cyklu tak w 4 dniu moje krwawienie nie bylo naormalne zamiast czerwonej krwi wystappilo takie ciemnobrazowe i zaniepokoilam sie tym poniewaz do tej pory wszystko przebiegalo normalnie slyszalam od kolezanki ze jesli ma sie takie brazowe uplawy to moga to byc torbiele ciaza lub rak szyjki macicy testu ciazowego jeszcze nie robilam chodz wspomne ze staram sie z mezem o dziecko prosze o porade co to moze byc.

Data: 29 gru 2009 - 08:23:08

Hej.
Myślę, że to nic poważnego. Też czasem mam takie ciemnobrązowe krwawienie i nie jestem w ciazy ani nie mam raka szyjki macicy. Ale jeżeli cię to bardzo martwi możesz zrobić test ciążowy i pójść do lekarza.

Autor: nutkans (IP zapamiętane)
Data: 07 sty 2010 - 16:01:36

witam
bardzo prosze o pomoc. Bylam w ciazy i w listopadzie poronilam,(8 tydzien), po zabiegu krwawilam przez jeden dzien, pozniej mialam te dziwne brazowe uplawy, myslalam ze to normalne, trwalo to az dostalam miesiaczke. okres mialam zaledwie 3 dni, z bardzo slabym krwawieniem, pozniej jeszcze przez kilka dni pojawial sie ten brazowy sluz. wszystko wrocilo do normy, ale 2 dni temu po stosunku, znow pojawil sie brazowy sluz. martwie sie poniewaz mam wirus HPV,(po ostatniej cytologii lekarz stwierdzil ze jest lepiej niz po poprzedniej) a na forach czytalam ze taki sluz moze byc objawem raka szyjki macicy. czytalam rowniez ze moze to byc ciaza. sama nie wiem, nie mam zadnych innych obiawow, nic mnie nie boli, raz czy 2 razy bolal mnie brzuch, ale trwalo to chwilke. dodam jeszcze ze ta wydzielina ma dosc nieprzyjemny zapach. czesciej tez chodze do toalety, ale nie odczuwam bolu ani zadnego dyskomfortu podczas oddawania moczu.

Data: 08 sty 2010 - 08:11:17

Hej,
Najlepiej będzie jak zbada to lekarza. może to infekcja, a może nic poważnego. Najlepiej jednak pójdź do lekarza

Data: 11 sty 2010 - 09:59:09

ODP dla awajs8:

Na podstawie Pani opisu nie jestem w stanie się wypowiedzieć bez badania. Przyczyn jest wiele:
Artykuł - [www.zdrowieintymne.pl]

Proszę wykluczyć ciążę i zmiany organiczne. Jeżeli zostanie to wykluczone, to najprawdopodobniej była to manifestacja zaburzonego rytmu cyklu płciowego. Pozdrawiam

Autor: Aga.87 (IP zapamiętane)
Data: 24 cze 2010 - 11:19:58

witam,
Panie Dorktorze bardzo prosze o wyrazenie opinii.
Mam 23 lata, waze 68 kg, miesiaczkuje od 7 lat, moje cykle sa nieregularne od 30 do 55 dni, bardzo bolesne, bardzo obfite w drugim i trzecim dniu krwwienia miesiaczkowego,ktore trwa do 7 dni. czesto krawienie jest poprzedzone brunatna wydzielina. bylam leczona przez roznych lekarzy ginekologow i endokrynologow przez okolo 4 lata-poczawszy od luteina, wywolywanie miesiaczek i tabletki antykoncepcyjne. Bralam je przez pol roku z 3 miesieczna przerwa, ostatni raz przez rok. Ze wzgledu na poczatki depresji, okropne zmiany nastrojow i bole glowy, zaprzestalam leczenia. Od tego czasu mialam 3 cykle miesiaczkowe o dlugosciach : 32, 37 i 39 dni, tak jak w popzednich wypadkach przedluzajace sie o kilka dni cykle, najprawdopodobniej znowu prowadzace do ogromnie dlugich cykli. Tarczyca zwiekszyla swoja objetosc 1cm szescienny w ciagu 1 roku, , zarzywam jodid200 1 tabl dziennie od roku, badania hormonalne robione co roku, glownie tylko prog i prol, nie pamietam niestety wynikow, cos bylo lekko podwyzszone lub obnizone, tak czy siak wszyscy lekarze proponowali leczenie tabletkami antykoncepcyjnymi. rok temu zostaly mi przypisane zelazoa tabletkach , ze wzgledu na powracajaca anemie, po czym zastrzyki zelaza, po ktorym wyladowalam na pogotowiu z kroplowka-mialam swedzace bable na calym ciele jak po ukaszeniu komara i zawroty glowy, zaprzestalam zastrzykow, a po miesiacu bralam zelazo ale tylko w okresie krwawienia miesiaczkowego. Nigdy nie bylam alergikiem, nie choruje na zadne powazne choroby, w ciagu ostatniego roku mialam dwie infekcje grzybiczne, nie wiem co jeszcze moze byc istotne, jestem bardzo wysoka osoba, nosze okulary minusy, niskie cisnienie. 2 lata temu ostatnie usg dopochwowe i wymazy itp, jeden jajnik lekko wiekszy od drugiego, co ponoc jest normalne, reszta w normie.
bardzo prosze o opinie.pozdrawiam

Data: 06 lip 2010 - 13:31:12

ODP dla Aga.87:

Proszę jeszcze tylko skonkretyzować pytanie. Opisała Pani dokładnie swoją historię. Proszę tylko zadać pytanie do Pani konkretnej sytuacji, na które chce uzyskac Pani odpowiedź. Pozdrawiam.

Akcja: ForaWÄ…tkiSzukajZaloguj
Przykro nam, ale tylko zarejestrowane osoby mogą pisać na tym forum.