Odwiedzaj stronę, czytaj, komentuj!

Antykoncepcja dostosowana do potrzeb

Antykoncepcja dostosowana do potrzeb

Jak rozmawiać z lekarzem w celu dobrania najlepszej dla Ciebie metody antykoncepcji hormonalnej?

Jak rozmawiać z lekarzem w celu dobrania najlepszej dla Ciebie metody antykoncepcji hormonalnej?

Niepłodność Polaków – przegląd badań i niepokojące doniesienia

Niepłodność Polaków – przegląd badań i niepokojące doniesienia

Instrukcja: W jaki sposób wybrać odpowiedni rozmiar biustonosza?

Instrukcja: W jaki sposób wybrać odpowiedni rozmiar biustonosza?

« Powrót do ZdrowieIntymne.pl
Idź do wątku: Następny wątekNastępny
Akcja: ForaWątkiNowy wątekSzukajZaloguj
bardzo ważne do dr Tomaszewskiego dziękuje za odp
Autor: sylvia1 (IP zapamiętane)
Data: 29 lip 2008 - 12:49:41

WItam Mam prośbę o intepretację:
W środę 23 lipca ginekolog stwierdził ciążę, ale na USG był widoczny tylko pęcherzyk z minimalnym cieniem zarodka. Ponieważ od 6 lipca miałam minimalne plamienia dostałam duphaston po którym plamienia znikły. Ze względu na nieregularne cykle lekarz kazał wykonać beta HCG w odstępie co 2 dni. Niestety pan dr wyjechał na wakacje i nie mam kogo zapytać o interpretację wyników. Czy mogę prosić o pomoc? Bardzo się denerwuję: wynik 1: 53366, wynik po 2 dniach: 55077 i po 2 kolejnych dniach: 56685. Z moich obserwacji poczynań wynika że okres około poczęcia to koniec czerwca. Czyli byłby to ok 5-6 tydz. Czy te przyrosty są prawidłowe? Czy ta beta nie jest za wysoka jak an ten tydz? proszę o sugestie. Dziękuję za pomoc Sylwia

Re: bardzo ważne do dr Tomaszewskiego dziękuje za odp
Autor: agnieszkag (IP zapamiętane)
Data: 29 lip 2008 - 13:56:13

Witaj,
Poziom beta HCG znacznie wzrasta w czasie ciąży. Średni poziom beta HCG w moczu 50-90 dni po spodziewanej miesiączce wynosi 100 000-250 000 i w tym okresie osiąga maksymalne wartości. Pozdrawiam;)

Re: bardzo ważne do dr Tomaszewskiego dziękuje za odp
Autor: sylvia1 (IP zapamiętane)
Data: 29 lip 2008 - 13:59:21

no czyli nie jest dobrze? poprawnie rozumuję?

Re: bardzo ważne do dr Tomaszewskiego dziękuje za odp
Autor: agnieszkag (IP zapamiętane)
Data: 29 lip 2008 - 14:12:44

Podane przeze mnie wartości sa wartościami średnimi i dot. badania HCG z moczu. Czy miałas robione badanie ets HCG z moczu czy z krwi? napisz kiedy miałaś ostatnią miesiączkę. POzdrawiam;)

Re: bardzo ważne do dr Tomaszewskiego dziękuje za odp
Autor: sylvia1 (IP zapamiętane)
Data: 29 lip 2008 - 14:21:05

już piszę.
miesiączki mam nieregularne ze względu na PCO. OM miałam 17 maja. Ale jeśli doszło do poczęcia to koniec czerwca początek lipca. Powyższe wyniki są wynikami beta HCG z krwi. Wiem, że lekarz miał prawo nic nie zobaczyć na USG w ub. środę bo byłoby to ok 3 max 3,5 tyg od zapłodnienia.
dzięki

Sylwia

Re: bardzo ważne do dr Tomaszewskiego dziękuje za odp
Autor: agnieszkag (IP zapamiętane)
Data: 29 lip 2008 - 14:31:08

W takim razie będziesz około 20 dni po terminie spodziewanej miesiączki (pisze około, bo miałaś nieregularne miesiączki, dlatego nie można tego dokładnie obliczyć), a więc w tym czasie średni poziom beta HCG wynosi 3200-6400, a więc u Ciebie wszystko wydaje sie być OK. Poziom beta HCG rośnie. I dobrze bo ma rosnąć:) Poprzednio podane przeze mnie wyniki dotyczą póxniejszej ciąży (10 - 16 tydz.). POzdrawiam:)

Re: bardzo ważne do dr Tomaszewskiego dziękuje za odp
Autor: sylvia1 (IP zapamiętane)
Data: 29 lip 2008 - 14:36:20

Agnieszka bardzo dziękuję czyli co nie sugerować się tym co w necie znalazłam że przyrosty minimum 60%? Lekarz mnie nastraszył zaśniadem że beta za wysoka... Ja bym obstawiała nawet mniej niż te 20 dni bo tak mi wychodzi z mojej obserwacji max 15 dni... bardzo dziękuję za odpowiedzi i jestem z leksza spokojniejsza. Mam dwójkę dzieci ale 10 lat temu nikt nie mówił o takich badaniach.

Re: bardzo ważne do dr Tomaszewskiego dziękuje za odp
Autor: agnieszkag (IP zapamiętane)
Data: 29 lip 2008 - 14:41:23

Mam nadzieję, że wszystko będzie dobrze. Poczekamy jeszcze na odpowiedz naszego forumowego lekarza. Z tych informacji, które udało mi sie odnaleźć wynika, że Twój poziom beta HCG jest w normie. Nie ma co się zamartwiać na zapas. Pozdrawiam:)

Re: bardzo ważne do dr Tomaszewskiego dziękuje za odp
Autor: sylvia1 (IP zapamiętane)
Data: 01 sie 2008 - 23:00:54

Aga chyba nie jest dobrze...
wieści są takie:
1) zarodek urósł ma obecnie 5,4 mm co odpowiada 6 t 2 d ciąży, brak tętna
2) pęcherzyk płodowy jest spłaszczony (owalny) o wymiarze średnim ok 25,8mm co odpowiada 8 t 1 d
3) brak ciałka żółtkowego 8O
4) dwóch lekarzy (prywatny i ze szpitala) kiepsko to widzą

procedura jest taka: mam w pon rano zrobić betę i przyjechać z wynikiem w pon jeśli beteabędzie wzrastać i na usg maluch będzie wzrastał to czekamy jeśli beta spadnie lub stopni lub maluch stopnie to czyszczenie...

Re: bardzo ważne do dr Tomaszewskiego dziękuje za odp
Autor: agnieszkag (IP zapamiętane)
Data: 04 sie 2008 - 07:45:31

Witaj,
Trzymam kciuki, mam nadzieje, że wszystko będzie dobrze. Myśl pozytywnie, jestem z Tobą.

Re: bardzo ważne do dr Tomaszewskiego dziękuje za odp
Autor: sylvia1 (IP zapamiętane)
Data: 10 sie 2008 - 15:31:41

Aga dzięki.
Niestety lekarze mieli rację w pon beta spadła, we wtorek wróciłam ze szpitala...
S.

Re: bardzo ważne do dr Tomaszewskiego dziękuje za odp
Autor: agnieszkag (IP zapamiętane)
Data: 11 sie 2008 - 07:46:50

Strasznie mi przykro. Wierzę, że następnym razem uda się. Nie wolno sie poddawac i tracić nadziei. Sama znam taki przypadek (moja dobra koleżanka) - 3 poronienia, nieudane in vitro, a w chwili obecnej jest juz w 5 miesiącu ciaży i wygląda na to że wszystko przebiega znakomicie i juz niedługo zostanie mamą. Pamiętaj, że zawsze możesz pogadac jak będziesz miała ochotę. Pozdrawiam i mocno ściskam:)



Przykro nam, ale tylko zarejestrowane osoby mogą pisać na tym forum.