Idź do wątku: <---->
Akcja: ForaWątkiNowy wątekSzukajZaloguj
nabrzmiała pochwa,szyjka macicy a nadżerka
Autor: elucia (IP zapamiętane)
Data: 17 lis 2008 - 20:29:40

witajcie
mam taki problem z konkretnie z nadzerka.
ostatnio lekarz w trakcie badania stwierdzil ze mam nadzerke, poza tym stan zapalny pochwy
biore gynalgin.
a oprzez tyo moja pochwa od paru dni jest jakby taka nabrzmiala , opuchnieta.
nigdy tak wczesniej nie mialam
poza tym standardowo boli mnie podbrzusze.
dlaczego ta pochwa taka jest?
aa i wyczuwam to jak wkladam gleboko do pochwy Gynalgin.
pozdrawiam i prosze o pomoc.

Re: nabrzmiała pochwa,szyjka macicy a nadżerka
Autor: agnieszkag (IP zapamiętane)
Data: 18 lis 2008 - 07:35:20

Witaj,
Gynalgin może powodować pdrażnienia błony śluzowej pochwy (poczytaj w ulotce akapit "Działania nieporządane". Po skończeniu kuracji obrzmienie powinno ustapić. Nie wiem czy lekarz polecił Ci stosowanie probiotyków ginekologicznych na odbudowanie mikroflory pochwy, jeśli nie to dokup sobie w aptece Lacibios femina (bez recepty, kapsułki doustne), zawiera 2 specjalnie wyizolowane szczepy bakterii kwasu mlekowego, które maja zdolność zasiedlania pochwy. Prawidłowa mikroflora pochwy to podstawa, a bez niej nie ma mowy o calkowitym wyleczeniu. Bierz LaciBios femina przez cały okres leczenia i 10-14 dni po, a później profilaktycznie 1 opakowanie w miesiącu, aby nie przyplatały się nawroty czy inne infekcje. Pozdrawiam:)

Data: 18 lis 2008 - 10:13:44

Dziekuje za odpowiedz. Z pewnoscia kupie probiotyki bo zaden lekrz mi o nich nie mówił, nawet jak 2 racy w ciagu ostatnich 4 miesiecy bralam antybiotyk.
z tego wszystkiego stan zapalny---i nadzerka mi sie pojawiła.
Co prawda juz koncze brac Gynalgin bo juz 2 tygodnie mina we czwartek ale bede brala probiotyki zapobiegawczo.
Pozdrawiam

Data: 19 lis 2008 - 10:30:15

wiec przeczytałam o skutkach ubocznych Gynalgin i faktycznie tak może być.ze błona śluzowa szyjki macicy jest wrażliwsza lub występuje nadmierna suchość.
ale nic nie pisze o tym jak miesiaczki moga wystepować.
dlatego moje pytania są take:
1. jaki jest zwiazek miedzy nadzerka a spozniajacym sie okresem?
2. jaki jest zwiazek miedzy Gynalgin a okresem?

w maju skoncyzlam brac tabletki diane 35. do wrzesnia miałamw amiare regular. okres 25-30 dni. ostatnio dostalam w 40 dniu dospiero.
Generalnie cały czas podbrzusze mnie boli mimo brania tych tabletek.
Teraz jest 24 dzien i co prawda boli mnie podbrzusze jak rpzed orkesem(jak prawie wiekszosc czasu) ale zastanawiam sie jak dlugo to potrwa.
Pozdrawiam

Autor: agnieszkag (IP zapamiętane)
Data: 19 lis 2008 - 12:26:08

Witaj,
Gynalgin nie wpływa na "terminowość" miesiączek. A jeśli chodzi o nadżerkę to polecam artykuł nt nadżerki w zakładce ARTYKUŁY, warto wiedzieć. Pozdrawiam;)

Data: 19 lis 2008 - 18:55:08

witam,
jesli chodiz o artykuły to oczywiście wszytskie rpzeczytałam, nie tylko o nadżerce. dlatego mam takie a nie inne watpliwości. zanim sie o cos pytam staram sie jak najbardziej poznac temat. Jesli nie znasz odpowiedzi na moje 1sze pytanie to sporbuje dra sie spytac:)
pozdrawiam

Autor: dr Tomaszewski (IP zapamiętane)
Data: 24 lis 2008 - 08:11:42

ODP dla Elucia

Odpowiedz na pytanie 1 i 2. Nie ma żadnego związku ze stosowaniem gynalginu. Co do Diane i miesiączek co 35-40 dni.. Należy wywnioskować, że przyczyną Pani problemu jest zaburzenie miesiączkowania kwalifikujące Panią do II grupy zaburzeń cyklu wg WHO (deficyt fazy luteinowej cyklu lub cykle bezjajeczkowe).Wskazuje na to również rytm Pani krwawień miesiączkowych ( cykle trwające 5- 6 tygodni). Powinna udać się Pani do lekarza zajmującego się endokrynologia ginekologiczna. Lekarz zaleci diagnostykę hormonalną (ocena progesteronu, prolaktyny i TSH pomiędzy 20-22 dniem cyklu) a następnie zaproponuje Pani kilka opcji terapeutycznych w zależności od uzyskanych wyników badań i Pani planów życiowych na okres roku. Pozdrawiam.

Data: 24 lis 2008 - 10:45:04

dziękuje bardzo za odpowiedz:))

Akcja: ForaWątkiSzukajZaloguj
Przykro nam, ale tylko zarejestrowane osoby mogą pisać na tym forum.